Ekonomix
2774 prikaza

Čudo: Bill Gates više nije drugi najbogatiji na svijetu

Bill Gates
1/2
Press Association/PIXSELL
Vlasnik je holdinga koji objedinjuje najluksuznije brendove današnjice i na njima je zgrnuo milijarde

Europa je dobila svog najbogatijeg čovjeka koji je ististnuo Billa Gatesa. Vlasnik Microsofta više nije drugi najbogatiji čovjek na svijetu. Ova titula sad pripada francuskom milijarderu Bernardu Arnaultu. 

Arnault je rođen 5. ožujka 1949. godine i izvršni je direktor LVMH, holdinga koji je objedinio mnoge proizvođače najluksuznijih proizvoda današnjice. Kratica je to za za Louis Vuitton, Moet i Hennessy. 

Nadanova Vila Nadanovi dvori Life Vidoševićeve vile: Bazeni, umjetna jezera, vinski podrumi

Nakon što je završio srednju školu Lycée Maxence Van Der Meersch u Roubaix, upisao je politehničku školu - École Polytechnique u Palaiseau, gdje je diplomirao i postao inžinjer 1971.

Njegov otac jean Leon Arnault bio je vlasnik kompanije koja se bavila tehničkim i inženjerskim poslovima. Nakon što je diplomirao, Arnault mlađi se pridružio ocu u tvrtki i 1976. godine mu predložio da likvidira konstruktorski odjel kompanije koja je odlično poslovala i prihodovala 40 milijuna tadašnjih francuskih franaka godišnje. Ocu je preporučio da se okrenu nekretninskom biznisu. 

Pod imenom Férinel, nova kompanija specijalizirala se za luksuzni hotelski smještaj, a Arnault mlađi dva uta je bio čelni čovjek kompanije i na toj je funkciji naslijedio oca. 

Prema posljednjim podacima Forbesa iz lipnja 2019. godine, težak je 108 milijardi dolara. Prije samo godinu dana - u travnju 2018., postao je najbogatija osoba u modnom svijetu, te je pretekao modnog mogula Amancia Ortegu, osnivača i vlasnika Zare. 

Bernard Arnault | Author: GONZALO FUENTES/REUTERS/PIXSELL GONZALO FUENTES/REUTERS/PIXSELL
LVMH je francuski multinacionalni konglomerat najluksuznijih proizvoda sa sjedištem u Parizu. Kompanija je osnovana 1987. godine spajanjem modne kuće Louis Vuitton s Moët Hennessy, koja je pak nastala nakon što su se 1971. godine spojili proizvođač šampanjaca Moët & Chandon i proizvođač konjaka Hennesy.

Ujedno tvrtka kontrolira 60 manjih prestižnih brendova, a najstariji je među njima proizvođač vina Château d'Yquem, koji ima tradiciju dugu skoro 430 godina -  još od 1593.

No, najvažnija tvrtka unutar holdinga je Christian Dior SE, a LVMH posjeduje 40,9 posto Diorovih dionica. Bernard Arnault ima vlasništvo nad većinskim Diorovim paketom dionica i ujedno je prvi čovjek obje kompanije. No, u LVMH su i mnogi drugi prestižni brendovi poput Givenchyja, i šampanjca Dom Pérignon, kao i lanac trgovina Sephora, javlja CNN. 

Superjahta Black Swan Nevjerojatan luksuz Style Superjahta Crni labud san je svakog milijardera

Bernard Arnault tijesno je nadmašio Gatesa za 'samo' milijardu dolara. Microsoftov osnivač Gates sad vrijedi 107 milijardi, no zanimljivo je da je Arnault povećao svoje bogatstvo za čak 39 milijardi. 

Francuz je početkom ove godine bio već u središtu interesa svjetske javnosti kad je za obnovu pariške katedrale Notre Dame izdvojio 200 milijuna eura. Poznat je kao veliki donator i pokrovitelj umjetničkih priredbi u Francuskoj, a i sam u svojoj kolekciji posjeduje vrijedne primjerke slika čiji su autori Picasso, Yves Klein, Henry More i Andy Warhol. 

No, još uvijek nije u donacijama nadmašio Bila Gatesa koji je Prema Bloombergu, do sada donirao preko 35 milijardi dolara Zakladi Bill & Melinda Gates.

Glavni izvršni direktor Amazona (AMZN) Jeff Bezos drži prvo mjesto na listi Bloomberga s procijenjenom neto vrijednošću od 125 milijardi dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.