Ekonomix
2641 prikaza

Čovjek koji je spasio Euro, da ga nije bilo sve bi propalo

Mario Draghi
Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL
Kad više nitko nije davao pet para na eurozonu, kad su se raspadale i Grčka i banke, kad je prijetilo i Italiji, on je napravi čaroliju

Šefovi nacionalnih banaka, ekonomisti i novinari koji su se okupili na golfskom odmaralištu izvan Lisabona ovog tjedna, razmotrit će veliki monetarni eksperiment poznat kao euro, koji je ove godine navršio 20 godina. To je službeno. Neslužbeno, događaj koji ih okuplja, godišnji Forum o središnjem bankarstvu, bit će trodnevna zdravica čovjeku koji je spasio valutu u najneizvjesnijim danima: Mario Draghi, predsjednik Europske središnje banke.

Kovanica od pet eura Revolucionarno Life Nova kovanica od pet eura, najteža za krivotvorenje

Osmogodišnji mandat Draghija završit će u listopadu, a europski čelnici mogli bi izabrati svog nasljednika već ovog tjedna. Njegov mandat šefa središnje banke dogodio se u opasnom razdoblju u kratkoj povijesti eurozone. Eurozona danas ima 19 članica koje koriste euro i zajedno čine oko jedne petine svjetske ekonomije.

Bilo je trenutaka - od kraja 2011. do 2012. - kada se činilo da će se eurozona raspasti, da će zemlje poput Grčke ili Španjolske bankrotirati i da će taj dio EU-a upasti u neku vrstu deflatorne spirale koja može dovesti do ekonomske depresije. Dok su se politički lideri eurozone tresli od straha, a zemlje poput Njemačke odbijale spašavati susjede koji su se borili, središnja banka pod Draghijem bila je jedina institucija koja je stajala kao brana na putu u katastrofu.

"On je predstavljao presudni faktor u vrijeme kada je rizik od rušenja ili urušavanja eurozone bio viši nego ikada", rekao je Ángel Talavera, vodeći ekonomist eurozone iz Oxford Economicsa, istraživačke tvrtke iz Londona. "Nakon Draghija, Europska središnja banka pretvorila se u nešto sasvim drugo."

Kako je Mario Draghi spasio eurozonu i euro | Author: Eurostat Eurostat

S obzirom na to da je Draghiju preostalo još samo nekoliko mjeseci mandata, raste nelagoda zbog njegovog odlaska jer Europi prijete nove opasnosti, uključujući trgovinski rat, Brexit i znakovi ekonomske krize. Njegovo mjesto jedno je od nekoliko vodećih u Europskoj uniji, uključujući predsjednika Europske komisije, za koje se ljudi otimaju.

Političari se prepiru oko toga koje će zemlje dobiti koje prestižne pozicije, i to u kaotičnom procesu za kojega analitičari i investitori strahuju da neće iznjediriti vođu središnje banke s vještinama kao kod Draghija.

Osvrnimo se na to kako su se moći Europske središnje banke proširile pod Draghijem, kako je transformacija pomogla izdržati euro, koji izazovi mogu nastati u mjesecima i godinama koje dolaze - i zašto Draghi napušta scenu kao nevjerojatna superzvijezda među središnjim bankarima.

Zgrada Europske središnje banke, Frankfurt FOKUS NA INFLACIJU Ekonomix Europska središnja banka ustraje u politici jeftinog novca

Draghi je ekonomist, školovan na MIT-u, bio je guverner Banke Italije, povukao je niz poteza monetarne politike koji su se nekoć smatrali nezamislivim za eurozonu.

Umjesto da jednostavno pokuša obuzdati inflaciju, tradicionalno jedini zadatak središnje banke, Europska središnja banka pod Draghijem je zapravo postala čuvar financijske stabilnosti i ekonomskog zdravlja u regiji. On je izumio nove načine da zadrži novac koji teče do pogođenih banaka i izmučenih zemalja kao što su Grčka, Španjolska, Italija i Portugal. Mjere su pomogle u otvaranju radnih mjesta i izvlačenju eurozone iz duboke recesije.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Sekmiassa
    Sekmiassa 01:36 20.Lipanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com