Ekonomix
1341 prikaza

Britanski turisti otkrili Hrvatsku i Bugarsku

Engleski turisti na Zrću
Dino Stanin (PIXSELL)
Turoperateri kažu da Britanci mijenjaju odredišta kad usluge poskupe, kao što je to slučaj sa Španjolskom

Britanski turisti kreću na istok da bi za svoje funte dobili više i bolje, tvrde iz najveće europske turističke agencije. 

TUI Grupa izvijestila je o operativnom rezultatu. Prije obračuna kamata i poreza, zarada im se povećala za 12 posto - na 1,121 milijardu eura. Prošle godine zarada je iznosila 989 milijuna kuna. Promet je porastao za sličan postotak. U turističkoj sezoni koja je završila 30. rujna 2017. godine, promet je iznosio 18,5 milijardi eura.

Glavni izvršni direktor Fritz Joussen izjavio je kako je prosječna potrošnja britanskih turista na ljetni odmor stabilna i kreće se oko 1.000 funti po osobi, ali putnici u Velikoj Britaniji okreću se jeftinijim lokacijama:

- Ako je godišnji odmor na odredištima postao preskup i ako su im se povećali troškovi, promijenit će odredište. Zato su počeli otkrivati i masovno se okretati Hrvatskoj i Bugarskoj. 

Prošlog mjeseca TUI-jev najjači suparnik Thomas Cook, izvijestio je da su cijene za hotele u Španjolskoj naglo porasle, a situacija s pogoršala devalvacijom funte nakon referenduma o Brexitu.

Porasle su i cijene krstarenja, a britanski putnici plaćali su dodatnih 10 £ za noć na godišnjoj razini. Na Marelli, rebrendirani 'Thomson Cruises' kaže da prosječna potrošnja po putniku po danu je sada 131 £.

U TUI grupi, kao cjelini, kažu da su ove godine 'uživali u drugoj vrlo dobroj godini', jer im se ulaganje u hotele visoke kategorije i brodove isplatilo.

Skupo mijenjaju za jeftinije

-Treću godinu za redom zabilježili smo dvoznamenkasti rast naših poslovnih rezultata. S ovako jakim prilivom novca novca imamo slobodu ulaganja u rast", kazao je Joussen.

Tijekom proteklih pet godina, tvrtka se preselila iz tradicionalnog modela poslovanja turoperatora, sa zrakoplovnim i maloprodajnim trgovinama, do "operatera hotela i agencije za krstarenje".

- Turoperatori ostvaruju dobit samo u ljetnom kvartalu", rekao je g. Joussen.

Dok TUI i dalje ima veliku zrakoplovnu tvrtku, mnogo putničkih agencija, sad im hoteli i krstarenja 56 posto ukupne dobiti, a posao manje ovisi o sezoni.

Turska se naglo oporavlja, a rezervacije za TUI-ove hotele za ljeto 2018. godine povećale su se za 70 posto. Glavni izvršni direktor predviđa da će u idućim godinama nedostajati hotela visokih kategorija.

Iako raste interes za Sjevernu Afriku, Joussen kaže da je teško prognozirati kad bi se britanski turisti mogli vratiti u Tunis. Nakon masakra 30-oro TUI-jevih turista u hotelu u Sousseu 2015. godine, Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije stavilo je Tunis na popis opasnih destinacija i preporučilo da se tamo ne odlazi.

Taj savjet je ukinut ljetos, pa Thomas Cook ponovno pokreće aranžmane iz Velike Britanije u Tunis, u veljači 2018.

Joussen je izjavio kako će eventualni povratak britanskih trista u Tunis biti prepušteni upravljanju podružnici TUI-a u Velikoj Britaniji.

- To je lokalna odluka", rekao je za The Independent. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.