Ekonomix
2093 prikaza

Britanci ljuti jer dobivaju najveći aerodrom na svijetu

Prosvjedi zbog izgradnje treće piste na Heathrowu
1/9
Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
Mogućnosti aerodroma bi se s trenutačnih 80 milijuna putnika godišnje, mogle povećati na 110 milijuna

Stoljeće nakon njegovog otvaranja i vremena u kojima je bio samo jedna, mala pista u selu na zapadu Londona, Heathrow bi mogao postati najveći aerodrom na svijetu, i to nakon kontroverzne odluke britanskih političara. Konstrukcija treće piste, koja bi trebala ići preko najužurbanije državne autoceste, odobrena je u parlamentu, nakon desetljeća debatiranja o načinima kako proširiti britanski zračni promet.

Zahvaljujući tom prijedlogu, mogućnosti aerodroma bi se s trenutačnih 80 milijuna putnika godišnje, mogle povećati na 110 milijuna do 2030. godine, što bi Heathrow, po trenutačnim podacima, moglo dovesti do prvog mjesta među svjetskim aerodromima. Osim što bi tako Heathrow postao najveći aerodrom na svijetu a Velika Britanija primiti još više turista, ovaj bi potez mogao popraviti ekonomske prilike zemlje nakon Brexita i njihovog izlaska iz EU, piše CNN.

Prosvjedi zbog izgradnje treće piste na Heathrowu | Author: Toby Melville/REUTERS/PIXSELL Toby Melville/REUTERS/PIXSELL
No unatoč ovom odobrenju, čini se kako će se nastaviti otpor proširenju Heathrowa. Naime, kritičari smatraju kako će ovo povećanje prometa najviše pogoditi gusto naseljeno područje oko aerodroma ali i nanijeti nepopravljive štete okolišu. Zbog proširenja aerodroma moralo bi se srušiti stotine kuća u obližnjem selu.

Jedan član laburista (opozicije) najavio je kako će njihova stranka, ako dođe na vlast, zaustaviti ovo proširenje. John McDonnell  tako je rekao kako će veći Heathrow biti "prijetnja planetu". Ministar vanjskih poslova Boris Johnson jednom je rekao kako će "leći ispred buldožera" da zaustavi gradnju. Svoj stav nije imao priliku pokazati i za vrijeme glasovanja u parlamentu, koje je propustio zbog službenog puta. 

Napušteni aerodrom na Cipru Podijeljeni Cipar Life Aerodrom duhova na ničijoj zemlji - pust već 44 godine

To mu je pomoglo da glatko riješi dilemu hoće ili slijediti stav svoje šefice, premijerke Therese May, koja je predvodila ovo glasovanje, čiji je tijek bio neupitan zbog velike većine zastupnika koji su prijedlog prihvatili. U izgradnju treće sjeverozapadne piste, paralelne s dosadašnje dvije, trebalo bi biti uloženo oko 20 milijardi dolara.

Pista će prelaziti preko M25 ceste, londonske najužurbanije prometnice, a zbog izgradnje piste će oko 750 kuća u selu Longford morati biti srušeno. Konkurenti su pokušali, dosad neuspješno, izgraditi neke nove aerodrome. U Londonu se trenutačno nalazi pet sličnih objekata, uz Heathrow tu su i Gatwick, Luton, Stansted i City.

Prosvjedi zbog izgradnje treće piste na Heathrowu | Author: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
Bivši gradonačelnik Londona Johnson planirao je izgradnju umjetnog otoka na rijeci Temzi, istočno od Londona, gdje bi bilo mjesto i novog aerodroma. Kritičari su odbacili tu ideju o izgradnji tzv. "Borisovog otoka". 

Heathrow je trenutačno sedmi aerodrom na svijetu po broju prometa putnika, sa zabilježenih 78 milijuna putnika u 2017. godini. Na prvom je mjestu Hartsfield-Jackson Atlanta sa 104 milijuna, a slijedi ga Peking sa 96 milijuna, Dubai sa 88, Tokyo Haneda sa 85, Los Angeles sa 84,6 i Chicago O'Hare sa 80 milijuna. 

Među top 10 najposjećenijih aerodroma je i Hong Kong sa 73 milijuna putnika, Shanghai Pudong sa 70, te na desetom mjestu Paris-Charles de Gaulle sa 69 milijuna putnika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.