Ekonomix
6899 prikaza

Braća zaradila milijune pomoću tvornice - muha

Jason Drew i muha
Thinkstock
Alternativni izvori hrane postaju misija današnjice, no čini se i jako dobar izvor zarade

Pomisao spajanja bilo kakvih buba, kukaca, muha ili njihovih ličinki sa hranom, a još gore sa slikama trule hrane koju napadaju sva ta pobrojana stvorenja, prizor je kao iz nekog horor filma i nešto što većina nas ne želi vidjeti ni na ekranu. No naše mišljenje ne dijele dvojica braće, Jason i David Drew, milijunaši koji su svoje bogatstvo izgradili upravo na tome - ličinkama koje nastaju iz truleži.

Ponosni su vlasnici kompanije u Južnoj Africi koja proizvodi ličinke, tj. potiče muhe da na truloj hrani ostavljaju ličinke koje zatim prodaju kao stočnu hranu. Kompanija AgriProtein svoju hranu reklamira kao ekološki prihvatljivu alternativu ribljim obrocima, koje se koriste kao stočna hrana a napravljeni su od sušene ribe, piše CNN. 

"Koristimo otpad i pretvaramo ga u naša tri proizvoda, od koji je jedan protein", rekao je Jason Drew. 

Ostali su stočna hrana napravljena uz pomoć ulja izvučenih iz ličinki, a gnojivo je napravljeno od mješavine ličinki i komposta. 

Plastično smeće u moru RAT S PLASTIKOM Znanost Planetu treba spašavati, ali recikliranje je promašaj

Kompanija je osnovana 2008. godine, kako kažu njezini osnivači vrijednost joj se procjenjuje na više od 200 milijuna dolara. Na ideju za pokretanje posla koji mu je donio milijune Jason nije došao na nekakav glamurozan način, već iz potrebe. 2007. godine, nekoliko godina nakon što je prodao svoj telekomunikacijski posao, odlučio je promatrati lance brze hrane i prehrane po svijetu. Tako je primijetio i veliku količinu otpada kojeg okružuju muhe, i shvatio kako su njihove ličinke neiscrpan izvor proteina. 

Braća su insektima fascinirana još iz djetinjstva kada su u Engleskoj, gdje su im živjeli baka i djed, odlazili na pecanje, i uživala u tome. I tako su odlučio spojiti posao i želju za ekološki prihvatljivijom hranom. 

"Nazivamo to recikliranje hranjivih tvari, recikliramo hranjive tvari iz otpadaka u izvor prirodnih proteina za kokoši i ribu", naglašava Jason. 

Imaju tvornice muha u Cape Townu i Durbanu, s više od osam milijardi muha i 276 tona otpada, na kojima sve te muhe, svakog dana, ostave više od 340 milijuna jajašaca. Početak im nije bio lako, a sada kada se toga prisjećaju, kažu da su znali koliko će biti teško i skupo, najvjerojatnije ne bi ni počeli. 

Prženje kukaca Super hrana Znanost Nova super hrana za spas planeta su - gusjenice i kukci

Iako su dobili stipendije fondacije Bill i Melinda Gates kako bi mogli provesti istraživanja, bilo je puno teže nego što su očekivali. Pokušaj povećanja broja ličinki i održavanje njih na životu težak je posao, i košta. No stvari su se pokrenule a 2009. godine zaposlili su svog prvog zaposlenika. Danas ih imaju 145.

Prošle godine potpisali su ugovor težak 10 milijuna dolara sa tvrtkom Christof Industries kako bi napravili 100 tvornica muha diljem svijeta do 2024. godine. Planiraju se proširiti posvuda, u Aziju, Europu, SAD, Bliski istok. 

Za razliku od vremena kada su krenuli, današnji trendovi i potreba za očuvanjem okoliša i razvoja ekološki prihvatljive hrane, prisutna je više nego ikada do sada. 

"Ovo su uzbudljiva vremena za čovječanstvo jer se počinjemo baviti rješavanjem problema otpada i izvora proteina", naglašava Jason. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.