Ekonomix
1549 prikaza

Bogatima nikad nije bilo lakše izbjeći poreze

Karibi
C3395 Friedel Gierth/DPA/PIXSELL
Bogatima fotografije otočnog raja više ne gledaju jer tamo žele otputovati, već prebaciti biznis

Imućnima u Americi (ali i šire) nude se ‘turistički paketi’ čiji je krajnji cilj zapravo izbjegavanje plaćanja poreza. Fotografija sa stranice grupacije TMS pod nazivom ‘paketi za međunarodne kompanije’ jasno pokazuje o kakvim je aranžmanima riječ. “Indijski ocean”, “Karibi” i “Oaza” pojedincima i biznisima nude lokacije koje su najbolje za otvaranje offshore računa.

Dva paketa nude registriranje kompanije u jednoj državi, a onda kreiranje računa u druge dvije zemlje. Sejšeli i Belize su idealni za start, a onda bi se račun mogao otvoriti u Maleziji.

Offshore računi | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Drugi sajt, Offshore Desk, za 2.300 američkih dolara nudi “Sejšeli paket” – aranžman u kojem porezni obveznici iz bilo koje države svoj posao inkorporiraju na Sejšelima, a račun otvore na Cipru.

Bez poreza uz uslugu brzog i podržanog otvaranja računa – stoji napisano na fotografiji plaže, a slični se ‘low cost’ paketi nude i za otočnu republiku Vanuatu. Treći pak posrednik nudi zlatni, srebrni i brončani paket za izbjegavanje poreza. Brončani paket Offshore Simple nudi bankovni račun na Sejšelima, Panami ili Belizeu košta 1.223 dolara, srebrni košta 1.590, a uz iste uvjete kao i brončani još možete nadodati i dvije prestižne adrese u Velikoj Britaniji ili New Yorku gdje ćete dobivati poštu.

Rajski dokumenti (ili Paradise Papers) koji su ‘procurili’ u studenom sastoje se od 13 milijuna dokumenata koji pokazuju koji milijarderi, političari, dileri droge i celebritiji koriste usluge i benefite offshore utočišta. Među njima je, recimo, bila i britanska kraljica Elizabeta. ‘Nastavak’ su Panama papira (Panama Papers) koji su pokazali kako međunarodne kompanije izbjegavaju plaćanje nameta u matičnim državama. Postalo je jasno kako neki offshore računi služe za potpuno izbjegavanje poreza, tajne transakcije i pranje novca.

- Posrednici sami po sebi ne krše zakone, oni samo nude servis ‘seljenja’ kompanije i svega što je uz nju vezano u državu u kojoj je moguće ne platiti porez. Međutim ponekada se ti posrednici koriste kako bi sakrili oporezivi dohodak ili ‘pripomogli’ u nezakonitim aktivnostima – kaže stručnjak za poreze Mark Konza.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.