Ekonomix
796 prikaza

Bijeg bankara: Napuštaju banke i rade sladolede, sendviče, salate...

HSBC banka
Times/NI Syndication/PIXSELL
Bili su mladi majstori Wall Streeta i londonskog Cityja, a onda su odlučili živjeti sretno

Magazin Fortune objavio je nekoliko primjera priča mladih ljudi s Wall Streeta koji su preko noći odlučili sve napustiti i posvetiti se proizvodnji sladoleda, piva, grčkog jogurta, čega li već, samo da ih čini sretnim. Lavinia Davolio danas ima 27 godina, a 2012., znači sa samo 23 godine, bila je direktor investicijske banke u Londonu. I jednog dana, usred raspada svjetskih financijskih tržišta, došla je na posao, da bi naišla na zaključana vrata i zaštitare. "Dali su mi papir na kojem je stajalo: 'Restrukturiramo poslovanje, obavještavat ćemo vas o novostima'", kazala je.

Banka NEETIČNO Ekonomix Banke - razotkriveno: Što zapravo rade s našim novcem?

Ali nije paničarila. Još uvijek vrlo mlada, odlučila se po prvi put posvetiti nečem što je doista usrećuje – hrani. Danas ima svoju tvrtku Lavolio koja proizvodi lješnjake, voće i slične stvari, prelivene potpuno prirodnom čokoladom. Napraviti tako profesionalni obrat danas je lakše nego ikad, uvelike zbog internetske dostupnosti potrošača, ali i zato što su financijski krugovi svjesniji nego ikad mogućnosti ulaganja u proizvodnju hrane. Hamilton Colwell bio je godinama trgovac JP Morgana, da bi jednog dana naprosto dao otkaz i osnovao vlastitu tvrtku za proizvodnju grčkog jogurta.

Švicarska zastava Tajne zanata Ekonomix Ovo su trikovi pomoću kojih švicarske banke skrivaju novac

Danas postoji mnoštvo tvrtki koje pokreću start-up kompanije. Jedna od njih je i Khosla Ventures iz Silicijske doline, s kapitalom od skoro 1,5 milijardi dolara. Paul Nasrani je bio jedan od pionira sad već uznapredovalog trenda. Početkom stoljeća bio je financijski direktor u kompaniji srednje veličine, da bi jednog dana također iznenada dao otkaz i otvorio svoj obrt za proizvodnju sladoleda – Adirondack Creamery. Ali, osim što je imao problema s nalaženjem investitora, bilo je tu još i većih prepreka. "Naprosto se nije moglo naći opremu za pasterizaciju vlastitog sladoleda", objasnio je za Fortune. Imao je izbor ili kupiti aparate za industrijsku proizvodnju ili odustati od svega. Izbora, znači, nije bilo.

Brexit Kreće egzodus Ekonomix Brexit: 7 gradova koji će Londonu 'ukrasti' poslove

A on je imao sreće jer je naišao na tvrtku koja je upravo propala, pa je nabavio industrijsku opremu vrlo jeftino. Danas je sasvim drugačije. Pojavljuje se toliko malih tvrtki za proizvodnju hrane, da ih je industrija proizvođača strojeva za proizvodnju stala pratiti, danas se napokon proizvode strojevi i za obrte za proizvodnju hrane. Conor Horrigan, 34, našao se u proizvodnji piva. Nakon fakulteta godinama je radio kao investicijski bankar u Bear Sternsu. Plaća mu je bila odlična, ali ga je sve više stalo mučiti to što dan za danom ruča za radnim stolom.

"Više nije bilo niti važno kolika je plaća", objasnio je. Nakon posla provodio je sate s kolegama s posla u tmurnom raspoloženju "krize prve četvrti života". Bio je u takvom duševnom stanju da je ozbiljno razmišljao o pivu "Pakosno svijetlo", kojim bi se čovjek opio kad bi bio posebno gadno raspoložen. 2008. JP Morgan kupio je Bear Sterns i Horrigan je skupio hrabrosti sve napustiti. Odselio je u Novu Englesku i osnovao tvrtku "Half Full Brewery", odnosno "Napola puna pivovara", što otkriva neusporedivo vedriji pristup životu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.