Ekonomix
1631 prikaza

Analiza: Kako je Hrvatskoj padao i rastao kreditni rejting

Zdravko Marić i Andrej Plenković
Dusko Jaramaz (PIXSELL)
Još nam jedna stepenica nedostaje do investicijske razine

Rejting agencija Fitch u petak je podigla rejting Hrvatske s 'BB' na 'BB+' uz stabilne izglede. Za to je velikim djelom zaslužan rast gospodarstva i poboljšanje javnih financija.

- Lijepa vijest. Dakle BB+. Sad smo samo na onoj stepenici nakon koje slijedi investicijski rejting – dio našega programa, dio ciljeva Vlade u ekonomskom planu, na planu fiskalne konsolidacije - rekao je premijer Andrej Plenković. Napretkom je zadovoljan i ministar financija Zdravko Marić koji je napomenuo kako je 'vraćanje rejtinga u investicijski jedan od glavnih ciljeva ove Vlade'. Za to nam je, prema Fitchu, potreban još jedan korak.

Kreditni rejting | Author: Češka narodna banka Češka narodna banka
Analitičari Fitcha kažu da je gospodarski rast u 2017. ostao na razini od 3 posto jer je Hrvatska imala koristi od snažnog cikličkog položaja, povećanja isplata sredstava iz EU fondova, snažnog turizma i poreznih reformi, kao i da bi trebao ostati oko ove razine tijekom idućeg razdoblja uslijed solidne dinamike tržišta rada i povećanja isplata sredstava iz EU fondova.

Prema Fitchu rejting Hrvatske je u razdoblju od 2001-2012 nosio oznaku investicijskog rejtinga BBB-, što je najviša ocjena koju nam je Fitch dao, da bi se zatim u razdoblju 2013-2014 rejting snizio prvo na BB+ te nakon toga na BB. Ocjenu BB Hrvatska zadržava od 8. mjeseca 2014. pa sve do jučer, kad je rejting doživio prvi pomak u plus/pozitivni pomak od 2001. godine.

Kreditni rejting prema Fitchu | Author: Hrvatska narodna banka HNB Hrvatska narodna banka HNB

Druge dvije svjetske rejting agencije S&P i Moody's drže nas dvije stepenice ispod - Moody's na stabilnim izgledima, a S&P pozitivnima.

Za razdoblje od 2001-2012 Moody's Hrvatskoj dodjeljuje ocjenu investicijskog rejtinga (Baa3) da bi u 2013-2015 godini rejting bio snižen za jednu stepenicu/razinu (Ba1). U 2016 kreditni rejting je ponovno snižen na Ba2 odnosno svije stepenice ispod investicijskog rejtinga te toliko iznosi i danas.

Kreditni rejting prema Moody's | Author: Hrvatska narodna banka HNB Hrvatska narodna banka HNB
U razdoblju od 2013-2017 Fitch i S&P su dodjeljivali iste ocjene rejtinga Hrvatskoj (prvo BB+, pa BB), odnosno dve stepenice ispod investicijske razine kao uostalom i Moody's (Ba2).

Kreditni rejting prema S&P | Author: Hrvatska narodna banka HNB Hrvatska narodna banka HNB
S&P održava ocjenu Hrvatske na razini investicijskog rejtinga u periodu 2001-2011, da bi u 2012-2013 rejting bio snižen na BB+ te zatim ponovo snižen na razinu BB za razdoblje od 2014. pa sve do danas.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.