Ekonomix
864 prikaza

Analitičari: Apple bi mogao kupiti Disney za 237 milijardi dolara

Pinocchio
Wikipedia
Steve Jobs je bio najveći dioničar Pixara, direktor Disneyja je i u upravi Applea...

Nešto se kuha u vezi mogućnosti da Apple za stotine milijardi dolara kupi Disney, navodi Business Insider, istodobno se ograđujući da nije riječ o čvrstim dokazima ili internim korporacijskim glasinama. Kombinacija tehnološkog globalnog megadiva i medijske odnosno kulturne superkorporacije koja je već jedno stoljeće bez premca, značila bi do sada neviđen događaj u svijetu koji bi direktno utjecao na razvoj hardwarea, usluga i medijskih sadržaja. Razlog za ovakvu špekulaciju je kombinacija nekoliko stvari.

Prvo to što Apple ima dovoljno novca. Riječ je o 230,2 milijarde dolara koje Apple, istina, drži u inozemstvu zbog toga što bi povratak sve te sile milijardi u SAD značio da bi na to morao platiti ogroman porez. No, Apple očito računa s tim da bi uskoro mogao donijeti taj novac u zemlju u kojoj se nalazi korporativna centrala. Ne baš tek pukim knjiženjem s jednog na drugi bankovni račun, ali...

Nedavno je direktor Applea Tim Cook izjavio da je "vrlo optimističan" u vezi mogućnosti da napokon zaživi porezna reforma kojom se Apple ne bi morao odreći prevelikog broja milijardi na ime poreza. Porezna reforma u skladu s novim stanovnicima Bijele kuće, dakako, u korist korporativnih poslova i povratka industrije u SAD. Ukoliko bi Apple doista krenuo kupovati Disney, to bi ga moglo koštati 237 milijardi dolara.

iPhone Priča iznutra Ekonomix Tvornica iPhonea: "Ako hoću na WC, moram dignuti ruku"

Apple bi, nakon oporezivanja, mogao računati da bi raspolagao s otprilike 200 milijardi, dok bi za ostatak u toj situaciji nadoknadio kreditom ili nekim drugim oblikom zaduživanja. Niz je razloga zašto bi Appleu takvo što jako puno značilo. Prihodi od iPhonea u Appleovim prihodima danas čine čak 60 posto, što je spektakularno uspješan biznis, jako puno novca, ali to znači i apsolutno preveliki udjel samo jednog izvora prihoda.

Drugim riječima, ako bi nastao makar i manji problem s iPhoneom, potresla bi se cijela kompanija, dakle, riječ je o jako rizičnoj situaciji. Apple je, nadalje, svjestan da proizvodnja mobitela polako počinje stagnirati i zato pokušava što više razviti stvari poput Apple Musica kako bi kompanija mogla i dalje ekonomski rasti. U tom smislu Apple koji bi progutao Disney mogao bi se odjednom jako brzo širiti u distribuciji, lako moguće čak konkurirati divovima u tom području poput Netflixa i Amazona.

O rastu vrijednosti dionica Apple da se ne govori; analitičari RBC-a na koje se refererira Business Insider, navode rast od čak 18 posto. Na kraju, spona između Applea i Disneyja ne bi bila nešto revolucionarno novo; pokojni Steve Jobs za života je bio najveći dioničar Disneyjevog studija za animaciju Pixara.

A i generalni direktor Disneyja Bob Iger slučajno je ujedno i u upravi Applea. "Najbolje opravdanje za ovakav mega-posao, prema našem mišljenju, jest to što bi kompanija nakon ovakvog spajanja bila u stanju raditi stvari koje nikada nijedna nije bila u stanju. Već sada i Apple i Disney pojedinačno takve su kompanije koje, svaka u svom području, predstavljaju unikatne pojave na svjetskoj sceni i uopće malo koji čovjek na cijelom svijetu ne zna za obje", zaključak je analize RBC-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.