Ekonomix
1318 prikaza

Američki dolar ojačao i ima najjači tečaj ove godine

Dolari
Thinkstock
U SAD-u kamate bi trebale rasti, dok se u Europi povećanje kamata očekuje tek krajem 2019. godine

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna skočio 1 posto, na 92,56 bodova, a u jednom je trenutku dosegnuo i 92,90 bodova, najvišu razinu od kraja prosinca prošle godine.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj porasla 0,05 posto, na 109,10 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je tečaj eura skliznuo 1,4 posto, na 1,1960 dolara.

Ilustracija izbačenog čovjeka Mučni proces Life Banka im je uzela sve, čak i život Jačanje dolara zahvaljuje se očekivanjima da će američka središnja banka nastaviti s povećanjem ključnih kamatnih stopa.

Doduše, prošloga su tjedna, kao što se očekivalo, čelnici Feda nakon dvodnevne sjednice ostavili kamate nepromijenjene u rasponu od 1,50 do 1,75 posto i poručili da gospodarstvo raste umjereno, dok se inflacija približava ciljanoj razini od 2 posto.

To je na tržištima shvaćeno kao poruka da će Fed na sjednici u lipnju povećati kamate, drugi put od početka godine, a do kraja godine još jednom, a možda i dva puta.

Tako bi Fed mogao ključne kamatne stope podići za daljnjih 0,75 postotnih bodova do kraja godine, što bi bio cijeli postotni bod u ovoj godini.

Sjedište Lehman Brothersa u New Yorku Alvarez & Marsal Ekonomix Milijardu dolara za jedan posao u SAD-u, a što će s Agrokorom?

To ide u prilog dolaru jer su, s druge strane, očekivanja tržišta u vezi zaoštravanja monetarne politike u eurozoni i Velikoj Britaniji u posljednje vrijeme smanjena zbog ne baš impresivnog rasta gospodarstva i potisnute inflacije.

Tako se povećanje kamatnih stopa u eurozoni ne očekuje prije kraja 2019. godine, dok su očekivanja u pogledu njihova podizanja u Velikoj Britaniji osjetno smanjena u posljednja dva tjedna nakon objave najnovijeg niza slabih gospodarskih pokazatelja.

„Posljednjih je dana glavna priča razočaranje zbog toga što europska i britanska središnja banka neće brže pratiti Fedovo povećanje kamata. Ako se u međuvremenu gospodarski pokazatelji u eurozoni i Britaniji značajnije ne poboljšaju, dolar bi trebao jačati idućih tjedana”, kaže Gavin Friend, strateg u NAB-u.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.