Ekonomix
1957 prikaza

Amazon će progutati lanac trgovina organskom hranom

Rad u Amazonu
REUTERS
Whole Food Market je poznat po niskim profitima i vodi računa o svojim radnicima, nejasno je što će Amazon s tim

Amazon, peta najveća američka kompanija, vrijedna nešto više od 350 milijardi dolara, oko je bacila na Whole Food Markets, lanac trgovina koji prodaje isključivo ekološku hranu. Riječ je o planu da Amazon za 13,7 milijardi dolara kupi lanac od 460 trgovina koji se proteže preko SAD-a, Kanade i Velike Britanije.

"Ovaj posao ne ostavlja nikakvu sumnju da je Amazon smrtno ozbiljan u svojoj želji da dominira svim segmentima maloprodaje", kazao je za Washington Post Paul Cuatrecasas, direktor londonske tvrtke za investicijsko bankarstvo Aquaa Partners. Amazon je ove godine već otvorio trgovinu jednu prototipnu trgovinu namirnicama u kojoj je kupnja potpuno automatizirana, i to preko aplikacije, umjesto preko klasične blagajne.

Rad u Amazonu Brzo, brže Life Rad u Amazonu: Duži boravak na WC-u strogo se kažnjava

Ovog tjedna Amazon je počeo prodavati i štapić pomoću kojega se mogu očitavati barkodovi na namirnicama i svemu ostalom. I dok se Amazon, po svemu sudeći, upravo zalijeće kako bi progutao Whole Food Markets, dionice suparničkih maloprodajnih lanaca stale su padati čim se vijest proširila. SuperValu, lanac od 2000 trgovina, pao je samo u jednom danu za 14 posto. Kroger, koji je prošle godine bio u igri za preuzeti Whole Food Markets, pao je za devet posto.

Istodobno Whole Food Markets skočio je za čak 30 posto, a Amazon za dva posto. Ipak, Amazonu mnogi analitičari predviđaju nimalo lak posao. Riječ je o tehnološkoj kompaniji čija je prednost prodaja kupcima pomoću sofisticiranih algoritama i niskih cijena, o takvoj tvrtki koja je neslavna po tome što, primjerice, svoje radnike kažnjava zbog duljeg boravka na zahodu i po sličnim ispadima.

S druge strane, tvrtka koju se sprema kupiti takva je da se bavi hranom i da jako vodi računa o položaju svojih radnika, te se bazira na niskim, ali sigurnim profitima. To znači da je riječ o sasvim kontradiktornim pristupima tržištu, radnicima, mušterijama..., te tek treba vidjeti kako će se Amazon u tome snaći.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.