Ekonomix
1158 prikaza

Alvareza su za sedam dana u Agrokoru platili 11,2 milijuna kuna!

Antonio Alvarez
1/7
Marko Lukunić (PIXSELL)
Kratkotrajni angažman bi Alvarez mogao odlično unovčiti

Antonio Alvarez III., ili Tony III., kako ga zovu, jedan je od ključnih ljudi kompanije Alvarez & Marsal i kratko vrijeme je boravio u Agrokoru kao obećani spasitelj. S ekipom savjetnika boravio je tek nekih tjedan dana u Hrvatskoj, ali objava trošova savjetnika u Agrokoru je pokazala da je tvrtka Alvarez&Marsal za taj angažman naplatila 1,5 milijuna eura. Po danu je to 1,6 milijuna kuna, a po satu 66,6 tisuća kuna, donosi 24sata.

Naime, u sklopu tzv. standstill ugovora koji je Agrokor potpisao s vjerovnicima određena je funkcija Chief Restructuring Officera, odnosno ključne osobe za provedbu programa stabilizacije Agrokora, što je trebao preuzeti Alvarez. A sve je počelo tako što je ruski Sberbank, jedan od glavnih vjerovnika Agrokora, angažirao je konzultantsku kuću Alvarez & Marsal za osmišljavanje izlazne strategije u Agrokoru. Tony III. u toj je tvrtki izvršni direktor za restrukturiranje. Školovao se u SAD-u, Francuskoj i Belgiji, a radio je u svim važnim tvrtkama u Europi, Aziji i Americi. Sin je osnivača tvrtke u kojoj trenutačno radi, ujedno i zaslužan za širenje tvrtke na Europu. Riječ je o konzultantskoj kući koja je, između ostalih, vodila i stečaj velike američke banke Lehman Brothers. Kuća Alvarez & Marsal prvenstveno se bavi restrukturiranjem posrnulih tvrtki te je izgradila svoju reputaciju radeći na nekima od najvećih stečajeva u povijesti.

Ivica Todorić Pad Todorića Ekonomix Razvod države i Agrokora: "Bit će krvi do koljena"

Tonyjev otac, Antonio Alvarez II., s Filipina je došao u Ameriku 1969. godine. Upravo je diplomirao na renomiranom Sveučilištu De La Salle u Manili. Tad je već bio u braku sa suprugom Gail, također Filipinkom, a imali su i dvoje male djece. Ostavili su ih njegovoj majci na čuvanje na Filipinima i par se otišao probiti u Ameriku. Alvarez se zaposlio u multinacionalnom Coopers & Lybrand i dobro napredovao. Ipak, prebacio se u tvrtku Norton Simon. Tamo je radeći na jednom projektu za pomoć zamolio prijatelja s kojim je radio u Coopersu. Bio je to Bryan Marsal.

- Bryan je velik čovjek. Jednom smo zajedno igrali golf i palo mi je na pamet da bismo trebali zajedno osnovati tvrtku - rekao je Tony II. Dali su otkaze te je osnovali. Nastao je Alvarez & Marsal 1983. godine. Danas zapošljavaju više od 200.000 ljudi. Tony II., unatoč fascinantnom poslovnom uspjehu, naglašava kako nikad nije zanemario obitelj. Uvijek je nalazio vremena za nju, a nakon što se obogatio, doslovno joj je podignuo hram. Sagradio je kuću u New Yerseyu, pomalo nalik na budističko svetište, a nazvao ju je Anahata, što je istočnjački termin za predanost.

I Tony III. na isti je način predan obitelji. Sina Antonija Pierrea Alvareza IV. upisao je na Cornell, isti fakultet koji je i sam završio. Ima ga iz prvog braka u kojem je bio 20 godina. U tom je braku, osim Antonija Pierrea, dobio još dva sina i kćer. Sa suprugom se rastao 2011. godine. U sadašnjem braku s Olenom Labunets također ima dijete. Sinčić Sasha krajem godine proslavio je prvi rođendan. No osim 25 uspješnih godina u biznisu, Alvarezova druga strast je glazba. On je izvođač elektro i dance hitova.  

Ivica Todorić Lešinari i slični Top News Tajne milijarde: Gazda Rusima dao mito za kredit?

Alvarezu je navodni životni moto ‘učiniti svemir boljim mjestom‘. Ima  više od 25 godina radnog iskustva i imao je ključnu ulogu u projektima stabilizacije i sređivanja stanja u mnogim javnim i privatnim poduzećima diljem Europe. Kako stoji u njegovoj službenoj biografiji, vodio je uspješne projekte u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Nizozemskoj, Luksemburgu, Švicarskoj, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Estoniji i Rumunjskoj.

Alvarez je, kao vođa tima, poboljšavao operativno poslovanje niza uglednih multinacionalnih kompanija koje su se bavile različitim poslovima. Radio je za globalni trgovački lanac s više od 3000 trgovina u više od 20 zemalja, zatim za vodeću televizijsku producentsku kuću Endemol Shine Group, Abengoa Group (koja je imala 23.000 zaposlenih i više od 20 milijardi dolara duga), Edcon grupu u Africi... No i njegova glazbena biografija na službenoj stranici A3 je zanimljiva. Navodi se kako je imao pet hitova na britanskim ljestvicama, a njegove uratke je obradio i slavni Paul Oakenfold. Nastupao je i na velikim glazbenim eventima uz zvijezde kao što su Nicole Scherzinger i Will.i.am.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.