Ekonomix
710 prikaza

Airbusov posao stoljeća - u jednom danu zaradili 23,5 milijarde dolara

Airbusevi KLM-a
REUTERS/Yves Herman
Europski avioprijevoznik sve bolje posluje, a sklapa poslove vrijedne milijarde eura u jednom danu

Drugog dana ovogodišnjeg izdanja Farnborough Air Showa, Airbus je sklopio poslove vrijedne vrtoglavih 23,5 milijardi dolara.

Europski proizvođač zrakoplova iz Toulusea nastavio je sklapanje uspješnih poslova nakon što su u ponedjeljak sklopili ugovor s Virgin Atlanticom o prodaji 12 zrakoplova A350-1000 vrijednih oko 4,3 milijarde dolara po tržišnim cijenama.

S druge strane, najveća narudžba je stigla iz AirAsia na iznos od 12,57 milijardi dolara. Malajski avioprijevoznik sklopio je ugovor o kupovini 100 zrakoplova A321neo. AirAsia uvjerljivo je najveći kupac zrakoplova iz obitelji A320. Naime, naručili su ukupno 575 Airbuseva, a 170 ih trenutačno koriste u prometu, piše Business Insider.

Airbus A321neo može prevesti 240 putnika i time omogućuje AirAsiji prijevoz većeg broja putnika bez povećanja broja letova. "A321neo omogućit će nam da ispunimo povećanje potražnje, ali i smanjenje troškova u čitavoj grupaciji, što će dovesti do nižih cijena karata za naše putnike", rekao je šef AirAsia Tony Fernandes u izjavi za medije.

Indijski Go Air sklopio je memorandum o narudžbi 72 A320neo i time udvostručio narudžbu 72 A321neo naručenih 2011. godine. Dođe li do konkretne narudžbe, a ne samo memoranduma, Airbus bi mogao uprihoditi oko 7,73 milijarde dolara.

Berlinska Germania također je sklopila narudžbu s Airbusom za 25 zrakoplova vrijednih oko 2,7 milijardi dolara.

I na kraju, islandski jeftini prijevoznik WOW predao je narudžbu za četiri A321neo vrijednih oko 503 milijuna dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.