Ekonomix
26572 prikaza

Agrokor: Sve opet odlazi kvragu, isto je kao s Todorićem

Fabris Peruško i Irena Weber
Davor Puklavec (PIXSELL)
Analitičar objašnjava da se posluje slično kao kad su "Gazdine" svinjarije zaprijetile udarom hrvatskoj ekonomiji, da dobavljači opet vise...

Naslovi u proljeće 2017. odašiljali su poruke stvarne katastrofe koja prijeti Hrvatskoj; ako se raspadne Agrokor, raspada se i veliki dio ekonomije Hrvatske i onda ajme majko svima nama skupa. Jer, Agrokor je zahvaljujući katastrofalnim spregama mnogi će ga nazvati feudalnim carstvom 21. stoljeća s bankama i dijelom politike postao "prevelik da bi propao".

U međuvremenu se dogodilo što se dogodilo, i s Todorićem, kojem stižu prve optužnice, i s Agrokorom koji je preimenovan u Fortenovu. Ali, umjesto da se kaos i prijeteća katastrofa riješe, događa se novi sukob između dobavljača kojima je Agrokor/ Fortenova ostao dužan grdne novce zbog kojih tvrtkama prijeti i gašenje.

Ispovijest Top News "Todoriću sam donosio milijune lažnim mjenicama"

Dobavljači žele naplatiti dug za 2018. i iduće tri godine, a uprava Fortenove ne pristaje. Bivšeg ministra gospodarstva RH, danas ekonomskog analitičara, Goranka Fižulića zamolili smo da nam prokomentira tezu da se ništa posebno nije promijenilo u načinu poslovanja Fortenove u odnosu na doba Agrokora.

Izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško s upravom ne pristaje platiti 18 milijuna eura dobavljačima, koliko ovi utemeljeno traže, nego samo pet. Kaže da ne mogu više. Ako Todorić nije plaćao pošteno i na vrijeme, što je ovo sad? One mjenice kojima je žonglirao Todorić, sada dolaze na naplatu kao kazneni postupak protiv onih koji su u tome sudjelovali.

Fortenova ne može ili ne želi plaćati dobavljačima. Dobavljači su onomad pristali na ucjenu Todorića da financiraju Agrokor, a sada im prijeti da svojim dugom financiraju Fortenovu.

Željko Ivanković "Slučaj Agrokor" | Author:

Pa su onomad tražili intervenciju Vlade, u dobu u kojem se svi kunu u kapitalizam i slobodno tržište, svi redom skupa onda kad im odgovara tako, a tražit će intervenciju Vlade, možda i novac, onda kad im odgovara ono što će prvom prilikom, kad im ne odgovara, pljuvati kao svetogrdni "socijalizam".

Po građane Republike Hrvatske najgore je to što je riječ o istom onom koncernu koji je prije dvije i pol godine bio "prevelik da bi propao", jer bi nas "sa sobom sve povukao u provaliju". Fižulića je Express prvo pitao što o Fortenovi i cijeloj toj priči govori kamata uz koju se financira Fortenova?

"Kamata... To je zapravo obveznica na četiri godine koju otkupljuju ruska banka VTB i Western partners iz New Yorka iza kojih se skrivaju dosadašnji vlasnici obveznica, znači oni čuveni lešinarski fondovi kojima je više pasalo da u međuprostoru istaknu neki novi neutralni fond između sebe i Fortenove", krenuo je Fižulić u glavu.

Dio Rusima, dio lešinarskim fondovima sa Zapada

Riječ je o roll-up kreditu od 1,2 milijarde eura o kojem se glasalo u tijelu koje se još uvijek zove Privremeno vijeće vjerovnika Agrokora. Primijetit ćete da je izraz "Agrokor" još uvijek tu, da je izraz "privremeno", pa je zanimljivo u tom kontekstu primijetiti da je to vijeće sada izglasalo refinanciranje, s tim što su dobavljači bili protiv, jer Peruško i uprava nisu pristali isplaćivati najmanje 50 posto duga i za iduće godine nakon 2018.

Tko je glasao za? Predstavnici "osiguranih" i "neosiguranih" financijskih vjerovnika te predstavnik imatelja obveznica. Dobar dio njih već su ima neko vrijeme već naplatili svoja potraživanja. Ali, to je samo prvi dio kaosa i nelogičnosti. Tko je vlasnik tog refinanciranog duga od 1,2 milijarde eura?

"Ne zna se koliko od milijardu i 200 daju Rusi, a koliko ti ("lešinarski") fondovi. Kamata je 7,3 posto plus EURIBOR, ali s time da EURIBOR nikada ne može biti manji od 1 posto. To znači da je kamata uvijek najmanje 8,3 posto, što je užasno visoko u trenutku kad se svi konkurenti nekadašnjeg Agrokora zadužuju po 1 ili 1,5 posto. Na taj način se Fortenova pokazuje da nije kadra zadužiti se na otvorenom tržištu", kazao nam je Fižulić.

Ivica Todorić Novi čavao Top News Optužnica ŽDO: Todorić i troje isisavali novac iz Agrokora

Na tom mjestu dolazi se do tragikomičnog trenutka. Samo mjesec dana ranije Fabris Peruško primio je od organizacije Turnaround Management Association u SAD-u nagradu za restrukturiranje Agrokora kao najbolje obavljenim na svijetu.

Na stranu što je šašavo već i to što je u tom udruženju i tvrtka Alix Partners, koja je kao konzultant sudjelovala u restrukturiranju, pa situacija podsjeća na onu kad nogometnu utakmicu sudi vatreni navijač jednog od dva kluba koji igraju. Kakvo je, dakle, to ludo uspješno restrukturiranje Agrokora kad se nasljednica Fortenova zadužuje uz kamatu od najmanje 8,3 posto!?

Fižulić navodi i kamatu za roll-up kredit do sada.

Spaljivanje krnje 2018. na maškarama u K. Starom | Author: Miranda Čikotić/ PIXSELL Miranda Čikotić/ PIXSELL

"Roll up se u zadnjoj fazi popeo na 14 posto. Problem je u tome što mi ne znamo sve pobočne ugovore i naknade koje moraju plaćati. Mi ne znamo ukupne troškove financiranja jer nam ih nisu dužni kazati. Cijela ta priča oko refinanciranja posljedica je dvoipolgodišnjeg načina upravljanja Agrokorom u kojem se ništa nije učinilo na restrukturiranju, nego je Agrokor ostao u istom onakvom stanju i kompoziciji u kakvom je bio kad ga je napustio Todorić. Sve je bilo podređeno jedino i isključivo roll-up kreditorima i njihovom interesu."

U takvoj situaciji dobavljači se pobunili. Na toj gozbi, shvatili su konačno, samo jedni jedu, dok njima ostaju prazni tanjuri.

"Naravno da su dobavljači podivljali. Ispalo je da su jedini na kojima se štedi, ostali oni. Tih desetak milijuna eura koliko su oni trebali dobiti u ovoj godini, kad se usporedi s onime što je plaćeno za kamate na roll-up kredit koji je u dvije trećine bio nepotreban i s naknadama koje su plaćane savjetnicima, pa to ispada smiješna svota. A zapravo je to posljedica toga što njih nitko niti ne treba."

Novac od kriminala je isto kriminal

Fižulić objašnjava da je cijela priča paradoksalna. Sve dotle da Privremeno vjerovničko vijeće nije niti trebalo odlučivati o novom zaduženju.

"Što ima privremeno vjerovničko vijeće Agrokora s time kako se zadužuje Fortenova? To je kao da mene netko pita da li će se vaš Express zadužiti ili neće. To je sve izvedeno zato što je Visoki trgovački sud koncem srpnja donio odluku kojom je djelomično osporio odluku Trgovačkog suda koji je sebe razvlastio i nije proveo nadzor dokumentacije nagodbe. I vratio sve na ponovno odlučivanje. To rješenje nije nitko objavio, čak niti na ploči suda, a ona dovodi u pitanje zapravo sve."

Da je Republika Hrvatska država s normalnim pravnim poretkom, kaže Fižulić dalje, sudovi bi bili zatrpani zahtjevima za odštetu. Zašto?

Zagreb: 21.4.2001., Vjenčanje Ive Todorić i Hrvoja Balenta Izgubio feud Top News Kartice Todorića: Na što su trošili tisuće eura dnevno

"Zato što je nagodba donesena na krivim temeljima. Kao što je nagodba na krivim temeljima ako se provede kazneni postupak nad ovim direktorima do kraja i ako budu osuđeni zbog mjenica, jer bi to značilo da su u nagodbu ušli i dugovi nastali po mjenicama koje su kazneno djelo."

Logično. Jer ako je dug nastao kao posljedica kaznenog djela, onda ne može biti govora o legalnom potraživanju. Kriminal je kriminal, a to uključuje i novac kao dug ili profit iz takve priče.

"To je, dakle, jedan pravni kaos koji se drži samo zbog Plenkovićevog autoriteta i njegovim apsolutnim vladanjem cijelom tom pričom. Mi sada ne znamo kako i kako će ta priča s Fortenovom završiti i tko će i kada rasprodati cijelu njenu imovinu i kada će to sve skupa nestati."

Pretres Kulmerovih dvora, ulazak policije i DORH-a, 2017. | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL

Fižulić je pristao usporediti poslovanje Fortenova sada s objektivno skandaloznim poslovanjem Agrokora u doba Todorića, što je zaprijetilo "smakom svijeta" nacionalnoj ekonomiji. Objasnio je da i danas, kao što je bilo onda kad je Todorić morao vani iz Agrokora, 80 poslovanja Fortenove čini maloprodaja. Fižulić kaže da je tu riječ o promašenom poslovnom modelu.

"Maloprodajni model Konzuma i Mercatora ne može više izdržati konkurenciju s jedne strane diskontera kakvi su Lidl, Aldi i ostali, a s druge strane online trgovine. On se nalazi u trgovačkoj niši u kojoj je i Špar u kojoj je vrlo teško zadržati i udio na tržištu i zadovoljavajuće profite. To kao problem nije prihvaćao niti Todorić, a niti se u ove dvije i pol godine na tome ništa nije radilo."

Toliko o tome što se napravilo i s te strane, a što je nagrađeno priznanjem na svjetskoj razini. No, u etičnost svijeta financija i velikog kapitala kapitalizma na svjetskoj razini u 21. stoljeću nismo ulazili.

Kako se ponudilo 450 milijuna lešinarskog fonda

"To najbolje pokazuje primjer Mercatora koji plaća kamatnu stopu od 3 ili 3,5 posto na svoj dug od 650 milijuna eura, pa nije kadar polučiti veću dobit od par milijuna eura na svoj promet od dvije, dvije i pol milijarde eura. Isti taj problem ima i Konzum. Konzum i Mercator imaju problem s poslovnim modelom. Ostali dio, prehrambena industrija, odnosno Jamnica, Ledo i drugi, njih je relativno lako prodati, ali je to bilo i prije dvije i pol godine."

Dugim riječima, novi vlasnici Fortenove, a to su Sberbank 39,2 posto, razni vlasnici dionica 25 posto, hrvatske banke 15,3 posto i VTB 7,5 posto, trebaju dobiti nekakav novac od sve te silne imovine ili od poslovanja.

"Oni imaju izbor; ili će sami raditi na ozbiljnom restrukturiranju, što je skupo, dugotrajno, mukotrpno i nije jednostavno provesti...", kaže Fižulić, a mi možemo primijetiti da bi to značilo baviti se pravim biznisom, ozbiljnim poslom, za razliku od žongliranja financijama, "... ili će sve prodati u zatečenom stanju. I zato sada imate ovaj kaos."

Ivica Todorić Gazda Life Pregledali smo Todorićevu policu s knjigama i našli svašta

Fižulić je u nekoliko navrata tijekom razgovora naveo da su vlasnicima dobavljači trebali kad je trebalo izglasati roll-up kredit. Imali su dobar razlog za to.

"Dobavljači su im trebali kad im je trebalo pokriće pred politikom i Banskim dvorima. Danas im dobavljači ne trebaju. Fortenova je nizozemska grupa, fućka im se što o njima misle Banski dvori, za razliku od prije dvije godine kad se ništa nije moglo napraviti bez Banskih dvora. Prvog dana rada Ramljaka dolazi Thomas Wagner iz Knightheada s ponudom od 450 milijuna eura roll-upa i istog je dana oglasi i kod Marice Vidaković. Dobavljači su im kratko trebali tada, bio je to kratkotrajni brak iz interesa. Sada više nisu na istoj strani i zato sada imate ovaj javni sukob."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Antun Sklepić
    marica 07:08 07.Rujan 2019.

    mislim da sada ima stvarno mnogo kandidata za remetinec , samo budala je mogla vjerovati u povoljan ishod sa takvim kreditima.

  • madeway 14:18 06.Rujan 2019.

    Novac trebate dobiti iz vaše dnevne sobe putem interneta,tako što ćete nekoliko sati dnevno ispuniti jednostavan posao sa radnom stanicom,primati 238 USD svaki sat i primati naknadu svaki tjedan dok odabirete svoju rutinu rada. U tom trenutku pokušajte ovo ...>>>>> www.WebWork3.Com