Ekonomix
3659 prikaza

Agrokor je crna rupa Balkana koja guta milijarde

Agrokor
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Svjetskim fondovima, tvrtkama, špekulantima kojima Agrokor duguje milijarde smeta što Vlada spašava prvenstveno hrvatsku ekonomiju

Svjetski financijski špekulantski divovi po svemu sudeći pripremaju se na to da će pretrpjeti ozbiljne štete od financijskog kolapsa Agrokora, piše Bloomberg. Fidelity International i Axa Investment Managers izgubili su već na tome što je vrijednost dionica Agrokora, a oni ih posjeduju u pozamašnjoj količini, izgubila čak 70 posto od siječnja.

Nadalje, Invesco Ltd. i Canadian Pension Plan Investment jedni su od onih koji su u posjedu su 520 milijuna eura duga na ime kredita Agrokoru, a koji je sada s kamatama dospio na isplatu. Bloombergovi podaci govore da je, u slučaju trgovine tim dugom, vrijednost na burzama pala na pukih 4 eurocenta po euru, dakle na samo 4 posto nominalne vrijednosti. Sve te tvrtke počele su se udruživati s hedge fondovima koje su u posljednjih tri mjeseca kupovale dionice Agrokora po desetkovanoj cijeni.

A što se ruskih banaka Sberbanka i VTB Grupe tiče... "Državni interesi ne poklapaju se uvijek s našima kao kreditorima... Oni imaju socijalne prioritete koji, tako bi moglo ispasti, odudaraju od naših prioriteta", komentirao je za Bloomberg Herbert Moos, šef financijskog poslovanja pri VTB-u.

Agrokor Boli glava Ekonomix Prvi put objavili dug Agrokora - 40 milijardi kuna

Izvještaj detaljno objašnjava sve ono što već tjednima potresa javnost u Hrvatskoj; nejasnu razinu dugova Agrokora, političku situaciju, tako da Bloomberg donosi i detaljan pregled odnosa u Saboru, političku krizu u Hrvatskoj, strukturu duga u Agrokoru, čak i potencijalnog sukoba interesa, Lex Agrokor i sve ostalo, čak i statistiku koliko zaposlenih radnika Agrokor ima u regiji, koliko u Hrvatskoj, koliki je to postotak svih radnika u RH, usporedbu prihoda Agrokora i prihoda Hrvatske od turizma.

"Agrokor se pretvorio od najveće privatne tvrtke u najveći sistemski rizik po hrvatsku ekonomiju", izjavio je Georgi Deyanov iz Morgan Stanleyja. To se ilustrira i time što je, za razliku od Lidla i Kauflanda, Agrokor čak 70 posto proizvoda nabavljao od domaćih proizvođača.

Jedna od stvari koje svjetski financijaši smatraju najozbiljnijom, jer nisu opterećeni spašavanjem hrvatske ekonomije, jest Lex Agrokor kao slovo zakona po kojem bi vladin povjerenik za Agrokor i članovi vijeća, među ostalima s predstavnicima dobavljača i banaka, sada mogli odlučiti da prvenstveno idu podmirivati dugove prema dobavljačima.

Izvještaj navodi da ovakva praksa znači "nejasne", a očito se misli na kriterije koje svjetski kreditori smatraju nedosljednima, pri podmirivanju dugova. I tu se članak poziva na Goranka Fižulića: "Nejednaki tretman kreditora bez jasnih kriterija i uporišta u zakonu, podmirivanje starog duga samo jednoj kategoriji vjerovnika, otvara mogućnost tužbu."

Fižulić pritom ne zauzima stranu, ali je očito da se nije baš svima svidjela izjava ministra Tomislava Tolušića da će se mali dobavljači isplatiti u cijelosti, uključujući zaostatke, te da vladi i povjereniku Anti Ramljaku možda prijeti da uđu u sukob sa svjetskim financijskim grupama dok pokušavaju zaštititi hrvatsku ekonomiju od Agrokorovog domino efekta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.