Ekonomix
1518 prikaza

Aerodrom Split oborio rekord svih vremena, luka 3. na Mediteranu

Splitski aerodrom u Resniku
Ivo Čagalj/PIXSELL
HGK: Avionski promet u EU raste 6,2 posto godišnje, a u Hrvatskoj točno duplo više - 12,4 posto!

Samo u srpnju ove godine kroz aerodrome u Hrvatskoj prošlo je milijun i pol putnika, odnosno u prvih sedam mjeseci ove godine ukupno 4,4 milijuna putnika, objavio je HGK. Ne samo što je to povećanje od 12,4 posto, nego je to i rekord svih vremena u Hrvatskoj. HGK je objavio i to da je prosječni godišnji rast avionskog prometa u EU 6,2 posto, pa tako ispada da je Hrvatska makar u tom dijelu duplo bolja od prosjeka. Još jedan apsolutni rekord oborila je Zračna luka Split sa 544.000 putnika u srpnju, odnosno 25 posto više nego prošle godine. To je ujedno i najveći broj putnika koji je ikada prošao kroz neki hrvatsku aerodrom u samo jednom mjesecu. Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj kaže, ipak, da Split, koliko god se munjevito turistički razvija, ima jako veliki problem.

"Unatoč pogodnoj geografskoj i prometnoj poziciji, turističke usluge uvelike ovise o kvaliteti prometne infrastrukture koja je trenutno u Splitu po svim pokazateljima nezadovoljavajuća", kazala je Čagalj. Split s okolicom ljeti već je tradicionalno sinonim za prometni krkljanac. Prometnice oko grada, posebno s istočne strane, apsolutno su nedovoljne za propuštati toliki broj vozila. Radovi kroz Kaštela do aerodroma donekle i jesu ublažile kaos na tom dijelu, ali su zato prometnice kroz sam Split prema gradskoj putničkoj luci apsolutno nefunkcionalne zbog gužvi. Jer, kako kaže Čagalj, splitska gradska luka sa svojih više od četiri milijuna putnika godišnje, treća je najveća putnička luka na Mediteranu i doista je šteta ne učiniti sve da se ta pozicija očuva.

"Posebno je zanimljiv promet brodova na kružnim putovanjima u splitskoj luci koji je posljednjih godina u značajnom porastu, kao i broj putnika koji njima dolaze", kaže Čagalj napominjući da bi ova godina trebala biti rekordna, jer će u nju uploviti najveći broj kruzera do sada, njih 292, sa oko 300 tisuća putnika. Što se aerodroma tiče, Hrvatsku s te strane očekuju vrlo vjerojatno još bolja vremena, jer su aerodromi u Zagrebu i Dubrovniku pri kraju izgradnje i rekonstrukcije, a uskoro se očekuju i radovi u onom u Resniku kod Splita.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.