Ekonomix
661 prikaza

60 posto stanovnika Katara živi u radnim logorima

Izrabljivani su radnici najčešće iz Indije i Nepala
By Imre Solt - Dubai Construction Update Part 5 Page 15 at Post 298, CC BY-SA 3.
Strane radnike izrabljuju, ne plaćaju, seksualno zlostavljaju radnice, trpaju radnike na 4,25 metara četvornih stambenog prostora...

Katarsko Ministarstvo za razvoj planiranja i statistiku objavilo je rezultate popisa stanovništva u toj zemlji koji pokazuju da od 2,4 milijuna ljudi njih skoro 60 posto živi u radnim logorima. Riječ je o 1,4 milijuna stranaca koji su u tu zemlju doputovali kao radnici, najčešće u građevini jer Katar ubrzano priprema grandiozno Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022.

Od 1,4 milijuna stranih radnika žena je samo 60.000. Katar često žestoko napadaju i Amnesty International i Svjetska organizacija rada i mnogi drugi zbog jezivih uvjeta u kojima žive i rade stranci, najčešće iz siromašnih zemalja Azije poput Indije i Nepala. Fotografije koje se pojavljuju svako toliko po zapadnim medijima prikazuju ljude smještene u pretrpane uske sobice po krevetima na kat.

Radnici se u pravilu žale na loš smještaj, prljavštinu i žohare, na to da rade po šest dana tjedno od jutra do mraka. Plaće su oko 9 ili 10 dolara dnevno, nisu redovite, ukoliko se ozlijede, prepušteni su sami sebi jer im poslodavci ne plaćaju nikakve medicinske troškove, a nerijetko i zaglave u toj zemlji jer poslodavci ne poštoju ugovor po kojem im moraju platiti put nazad.

Na gradilištima vrijednima i više od milijardu dolara, stalno se gine zbog slabih sigurnosnih mjera. Samo prošli tjedan u Kataru je poginulo 11 radnika. Čest je slučaj seksualnog iskorištavanja žena koje dolaze voditi domaćinstva bogatih Kataraca. Zaljevsku monarhiju optužuju i za krijumčarenje ljudi, za samo 4,25 metara četvornih životnog prostora po radniku i za mnogošto drugo.

Katar zato danas slovi kao razvijena robovlasnička država u 21. stoljeću, ali i kao jedan od najgorih primjera državnog sponzoriranja međunarodnog terorizma. Čak i dužnosnici iz SAD-a u nekoliko su navrata upozoravali da Katar neizravno podupire al-Kaidu, a izravno ISIL u njihovim ratovima po Siriji i Iraku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.