Playboy vladika: Raskalašeni život srpskog patrijarha

Screenshot
Ogromni dugovi, tajna djeca i ljetovanja na Kubi samo su manji dio optužbi smijenjenom vladici
Vidi originalni članak

Ovih dana održava se proljetni sabor episkopa Srpske pravoslavne crkve, ali jedno lice posebno privlači pažnju. Smijenjeni kanadski vladika Georgije odbija prihvatiti svoju smjenu i stvara pravi razdor u vrhu SPC-a. Kako prenosi Blic, njegov nasljednik, Mitrofan, posebno se naljutio zato što su iza Georgija ostali čak i pravosudni repovi. 

Georgije je, naime, jednu crkvenu nekretninu prebacio u svoje vlasništvo i sada je nastao velik problem. U toj kući treba živjeti kanadski vladika, a okolno zemljište je trebalo poslužiti i za gradnju manastira te širenje obližnjeg pravoslavnog groblja. Sve to je zaustavljeno zbog neriješenih imovinsko-pravnih pitanja.

Nakon smjene je ostavio praznu crkvenu blagajnu i pojavila su se pitanja na što je sve trošio novac. Tročlano povjerenstvo provelo je istragu gdje su slušali neviđene optužbe. 

2015. godine, tijekom istrage, aktualizirane su neke priče poput izjava bivše monahinje Angeline Lazar koja ga je sredinom dvijetisućitih optužila za nedolično ponašanje. Na snimci iz 2006. godine vidi se Angelina kako vuče Georgija za bradu i govori mu da je nedostojan funkcije koju obnaša. Optužila ga je da je dobio dijete s jednom ženom, a zatim je poslao u Srbiju da bi sakrio tu informaciju od ostalih vladika.

Teretilo ga se za nenamjensko trošenje novca, a jedan od svećenika ispričao je Blicu ovako: "Vladika putuje po Kubi, vozi se jahtama. Stalno je negdje na putu po bijelom svijetu i skoro nikad nije u eparhiji". Daleko najozbiljnije optužbe bile su za blud. Prijavljene su "sumnjive osobe" koje dolaze vladici, navodno žene, te mnoge druge radnje. Istraga je kasnije predana kanadskoj policiji pa je Georgije završio i u kanadskom zatvoru. Zbog svega toga su ga neki mediji prozvali i "Vladika playboy".

Prema saznanjima Blica, Georgije je za vrijeme svog mandata osnovao tvrtku Monastery Candles i bio je šef tvrtke. Nije prošlo ni godinu dana i tvrtku je prodao kumu Nedi Vujiću za jedan dolar. Na svim kasnijim crkvenim sastancima je nastavio predstavljati tvrtku kao eparhijsku, u vlasništvu crkve. A tvrtka je, kako joj ime kaže, bavila se proizvodnjom svijeća za potrebe srpske pravoslavne crkve u Kanadi. Naplatu potraživanja vodio je Georgije i prijetio je svećenicima da će ih zbog duga premjestiti na kažnjeničke dužnosti, a delegatima crkava je oduzimao pravo glasa na sastancima.

Posao je godinama glatko tekao sve od 2015. kada je, pod svim ranije navedenim optužbama, komisija iz Srbije ustanovila da prihod kompanije ide u džepove kumovima vladike Georgija. 

Kumovi Georgijevi hvalisali su se poslovnim prostorima u Banja Luci, stanovima u Kanadu, stanom u Beogradu...

Usprkos svim dokazima, on i dalje uživa određeni ugled i poštovanje u jednom dijelu SPC-a, a neki će stati u njegovu obranu govoreći kako mu se Irinej samo osvećuje Georgiju zato što se suprotstavlja ekumenizmu u SPC-u.

Posjeti Express