Ekonomix
1719 prikaza

Od 2030. na njemačkim cestama samo električni automobili

Concept_one, električna jurilica Mate Rimca
Igor Soban/PIXSELL
U tome se slažu i SPD i CDU i CSU i Zeleni, sve kako ih propisi EK ne bi dočekali nespremne

Njemački Bundesrat, parlamentarno tijelo za predstavnike njemačkih pokrajina, planira donijeti zakon kojim bi se do 2030. zabranilo registriranje novih automobila na benzinski ili dizelski pogon. Vijest donosi najnoviji Der Spiegel u tiskanom izdanju, a zakon podupiru i SPD i CDU, odnosno njegova sestrinska stranka CSU. Povijesno prirodno ideološki suparničke stranke složile su se oko ovog izrazito ekološkog pitanja kako bi i industriju i društvo u Njemačkoj čim prije pripremili na ispunjavanje propisa Europske komisije.

Riječ je o tome da sve one porezne olakšice i subvencije na vozila koja ne ispuštaju CO2 koje članice EU-a danas odobravaju na nove električne automobile, u konačnici trebaju voditi tome da od 2030. EU više ne unosi na svoje ceste nikakva druga osobna prijevozna sredstva osim automobile s nula-postotnom emisijom CO2. To će po svoj prilici doista tako i biti, kad se oko toga slaže i lijevi i desni centar.

Usto, riječ je i o ispunjavanja kriterija iz obaveza pariškog klimatskog sporazuma, zbog čega su donošenje ovakvog zakona krajem prošlog mjeseca izvorno inicirali njemački Zeleni. Obaveza Njemačke je da do 2050. svoje emisije CO2 smanji za čak 95 posto od referentnih razina iz 1990., a to ova visokoindustrijalizirana zemlja nipošto ne može bez, među ostalim, potpune elektrifikacije prometa na svojim cestama.   

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.