Znanost
2756 prikaza

Rođena s virusom HIV-a - danas je skroz izliječena

Majka s djetetom prima anti-HIV terapiju
Anna Kerber/DPA/PIXSELL
Virus je dobila tijekom trudnoće od tijela majke, a ključan je bio vrlo rani početak s antiretroviralnom terapijom

Dijete iz Južnoafričke Republike koje je rođeno zaraženo HIV-om, ali i počelo primati antivirusnu terapiju odmah po rođenju, danas ima devet godina i proglašeno je praktično izliječenim. BBC javlja da je ovo već treći ovakav slučaj u svijetu, kao i to da južnoafrički liječnici ne misle da je riječ isključivo o posljedici tako ranog početka liječenja.

Dijete nema nikakvih simptoma već osam i pol godina, a liječnici koji su ga liječili smatraju da bi, ukoliko pronađu definitivan odgovor na ovaj slučaj, mogli otvoriti vrata novim terapijama, čak puno učinkovitijim od dosadašnjim antiretroviralnim lijekovima. Većina zaraženih HIV-om, inače, treba dnevne doze lijekova protiv virusa koji im napada imunološki sustav kako bi spriječili izbijanje AIDS-a u punoj snazi.

Agencije navode da je ovo već treći ovakav slučaj, da je prethodni bilo izlječenje djeteta u Francuskoj koje danas živi savršeno normalno već 11 godina bez anti-HIV terapije. Beba iz Južnoafričke Republike, kada se rodila 2007. godine, u krvi je imala jako velike razine virusa koji je dobila od majke tijekom trudnoće. Dijete je imalo tu sreću da je u dobi od devet tjedana počelo primati antiretroviralni lijek tijekom 40 tjedana u sklopu kliničkog ispitivanja.

Danas ono u tijelu nema mjerljive razine virusa HIV-a, nalazi u tom dijelu praktično su isti kakvi bi bili kod zdrave osobe, i jedino gdje su liječnici uočili neku razliku je detektiranje virusa u djetetovim imunološkim stanicama. Prethodno je u slučaju "bebe iz Mississippija" iz 2015. dijete s tretmanom počelo već 30 sati nakon rođenja, da bi se virus u djetetovom tijelu ponovno pojavio tek 27 mjeseci poslije.

Dijete iz Francuske rođeno je s HIV-om još 1996., s terapijama se počelo kad je imalo tri mjeseca i danas se procjenjuje da je virus iščezao u dobi između pete i sedme godine života djeteta. Dr. Michael Brady, medicinski direktor u Zakladi Terrence Higgins, kazao je za Daily Mail da ovakve vijesti povećavaju nadu da se s ranim terapijama kod djece može spriječiti potreba za cjeloživotnim uzimanjem lijekova protiv HIV-a kao i nadu da bi se mogao pronaći konačan lijek za virus s kojim je 2015. diljem svijeta živjelo 36,7 milijuna ljudi.

Od njih je samo 46 posto primalo nekakvu terapiju. Danas se procjenjuje da bi kombinacija jeftinih lijekova koji preveniraju infekciju, ukoliko bi se s liječenjem počelo dovoljno rano, samo u subsaharskoj Africi spasila 10.000 života godišnje. Smatra se da tek svaka peta osoba zražena HIV-om u siromašnim zemljama s liječenjem počinje prije konačnog roka koji je preporučen za početak liječenja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.