Top News
734 prikaza

Usred Zagreba predavali o ‘patnji’ četnika: Je li im Draža mesija?

Davor Puklavec/PIXSELL
Svi koji se bave historiografijom znaju da revizionisti u Srbiji i Hrvatskoj dobro surađuju, kaže povjesničar Hrvoje Klasić

Zanimljivo kako ova tema izaziva zanimanje medija, pa ovo nije ni zamišljeno da mediji budu prisutni, ali naravno nećemo nikome braniti da sluša, samo imamo jako malo mjesta, komentirali su na početku organizatori skupa iz Hrvatskog instituta za povijest. Oni su u utorak ugostili kolege iz Srbije dr. Bojana Dimitrijevića i dr. Nemanju Devića na znanstvenom kolegiju čiji je naziv mnoge šokirao: ‘Bosanska golgota četnika 1945.’.

Tako je i zanimanje nekoliko novinara za skup bilo ponajprije motivirano njegovim nazivom. Golgota je brdo kraj Jeruzalema gdje je prema Bibliji razapet Isus Krist, a kao opća imenica danas se koristi da označi trenutke i mjesta velike patnje, mučeništva i stradanja. Pa otkud Hrvatskom institutu za povijest, znanstvenoj ustanovi koja se financira iz državnog proračuna, ideja da bi se o četničkim gubicima u Bosni 1945., sada usred Zagreba trebalo govoriti kao o golgoti?

Dr. Bojan Dimitrijević, srpski povjesničar poznat kao zagovornik rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovića i Milana Nedića te prijatelj bivšeg hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, govorio je ponešto o preuveličavanju brojki i optužbama za revizionizam, no ni on, kao ni njegov mlađi kolega Dević, nisu rekli ni riječi o četničkoj kolaboraciji s nacistima ni o njihovim zločinima.

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Davor Puklavec/PIXSELL

- Svi koji se bave historiografijom znaju da revizionisti u Srbiji i Hrvatskoj dobro surađuju. Meni je pomalo šokantno da za istim stolom sjede oni koji veličaju ustaške zločine nad Srbima kao i četničke nad Hrvatima i revitaliziraju te zločine. U Srbiji je inače katastrofalno stanje po pitanju suočavanja s prošlosti jer mainstream njihove historiografije su revizionisti, a drugi pak nemaju pristupa javnosti. Kada se spomene bilo što vezano za partizane, desnica odmah urla da su to titoisti, kada se u Hrvatskom institutu pojave dva dečka koji pišu knjige o Ratku Mladiću i četničkoj golgoti to je normalno - kaže povjesničar Hrvoje Klasić, koji ne može zaboraviti reakciju saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto na njegovu povijesnu seriju:

- Vidović-Krišto je tražila zabranu moje serije jer se u njoj pojavio i Bojan Dimitrijević. Govorila je tada da se u seriji nalazi povjesničar koji je pisao knjige o Ratku Mladiću iako je to čovjek napisao puno kasnije nego se snimala serija. Ona sada šuti kada njezin prijatelj i kolega Zlatko Hasanbegović poziva i dočekuje te iste dečke koji u Zagrebu aktivno brane srpsku vojsku i pričaju o četnicima - kazao je Klasić, te se zapitao:

- Hoće li itko iz Hrvatske biskupske konferencije reagirati na to što upotrebljavaju riječ golgota za četnike? Što je onda Draža Mihailović - mesija? Što bi bilo da sam ja organizirao takvo predavanje? Vjerujem da bi me dočekali s plinskim bocama pred fakultetom. Čekam reakciju hrvatske desnice.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • frano22 15:25 26.Ožujak 2023.

    BLAJBURŠKI DERNEK POTOMAKA STEPINČEVIH KRIŽARA KOLJAČA, KRVOLOKA,OPET U REŽIJI ZLOČINAČKE CRKVE. NAPRED KATOLIČKI DUŠOBRIZNICI ZA ČISTOĆU DINARSKOG, KATOLIČANSTVA I KRVOLOČNOG STEPINČEVSKOG IDENTITETA. ALI VI NISTE HRVATI ,VI STE TRIBALNE , ANTROPOIDNE ,EMASKULIRANE SPODOBE. DA NEMA VAS TKO BI U IME ... prikaži još!ME KATOLIČKOG DINARSKOG TRIBALIZMA, VODIO KRIŽARSKE RATOVE SA PATRICAMA OKO VRTA I PRAVIO ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI I OSTAVLJAO CRNE RUPE U POVIJESTI HRVATSKOM NARODU . OVA DINARSKA ,KATOLIČKA, ZA

  • frano22 19:30 13.Ožujak 2023.

    ZAŠTO NIJE OBJAVLJEN MOJKOMENTAR KOJINE NOSI NIKAVVE UVREDLJIVE EPITETE,ILIBILOKAKVE LEKSEME KOJI SUSLIČNI TOME.????

  • BESTpartizan 11:15 04.Ožujak 2023.

    Haha vidi tko je bio hasanbegovic .jeli bio bujanec jos ih boli poraz iz 2 svj rata ustase i cetnici zajedno ste bjezali.zasto.se ne oglasi hdz sada smeta im vi činjenica da su bili sluge fasista .necete iskriviti nikad povijest ... prikaži još! ni uje ni cede.zna se kako.su završili slaviti gubitnike to mogu samo hrv i sprski nacionalisti