Top News
28754 prikaza

Bizarni transkripti Tuđmana: "Šta s pederaštvom"

Sastanak hrvatskog vrha
Patrik Macek/Pixsell/History
Otkriveni transkripti razgovora dokazuju da su i političari samo ljudi

Govoreći o transkriptima razgovora pokojnog predsjednika Tuđmana, Stipe Mesić rekao jednom prilikom da je razgovore svojega prethodnika objavljivao krajnje skrupulozno.

Mesić kaže da je na umu imao samo jedan cilj: prokazati nedemokratski, autoritarni, dvorski stil vladavine svoga prethodnika. 

Među prijepisima razgovora koji su za Mesićeva mandata izašli iz Ureda predsjednika politički najveću težinu ima sada već čuveni “brijunski” transkript. Riječ je o razgovoru hrvatskog državnog i vojnog vrha, održanom petog kolovoza 1995. godine, neposredno prije akcije Oluja. 

Haški tribunal uzeo je neke Tuđmanove izjave s tog sastanka kao važan dokaz postojanja zločinačkog pothvata. Nakon presude, u javnosti je izbila žestoka svađa oko pitanja tko je Haagu dostavio transkripte.

Obnovila se i rasprava oko njihove vjerodostojnosti, ali i smislenosti oslanjanja na njih kao dokaz. No autentičnost brijunskog razgovora potvrdio je najprije DORH, nađene su i audiovrpce, a onda je forenzičko vještačenje haških stručnjaka odbacilo svaku sumnju u njihovu originalnost, pa je obrana odustala od osporavanja.

"Nikada", rekao je Mesić, "u javnost nisam puštao irelevantne transkripte: na primjer, kako Hloverka Novak Srzić tužaka Mirka Galića, ili onaj o raspravi državnog i stranačkog vrha tko je homoseksualac, uz navođenje imena – naravno..."

Franjo Tuđman i Vladimir Šeks Koga je volio? Top News Tuđmanov dnevnik: Sumnjao je da je Šeks Židov

U dijelu tog transkripta je vidljivo da je Tuđman pitao inženjera Hrvoja Šarinića jesu li točne priče o, kako je rekao, "pederaštvu" jednog uglednog političara, zaposlenog nog u jednom ministarstvu. 

U dobroj mjeri anakron, dijalog se odvija u vrijeme kada dobar dio zemalja Europske unije legalizira istospolne zajednice, s homoseksualnih se veza skida stigma, a gay zajednica dobiva pravo građanstva. Hamburg za gradonačelnika bira demokršćanina homoseksualca, Berlin također – samo socijaldemokrata, a Njemačka danas ima i ministra vanjskih poslova...

No, u Hrvatskoj je homoseksualnost bila žigosana kao neprihvatljiva i ovakvi su napadi imali jasnu političku svrhu. HDZ je bio golema, stožerna nacionalna stranka u kojoj je koegzistiralo – bez javno vidljivog rata, ali uz žestok nevidljivi sukob – nekoliko suprotstavljenih frakcija. 

Tuđman je figurirao kao arbitar koji je presuđivao o njihovim sporovima. Jedno od glavnih oružja prljavog rata bile su difamacije, čak i najniže vrste. Ona o "pederaštvu" svakako je jedna od najučinkovitijih.

Hrvoje Šarinić Tuđmanu nije eksplicitno potvrdio da je političar na kojega se upit odnosio homoseksualac, ali je prilično otvoreno potvrdio sumnje te vrste...

Hrvoje Šarinić Blizak Tuđmanu Top News Šarinića je do groba progonila tajna smrti njegova sina

Hrvoje Šarinić je rekao da se više ne bavi tim stvarima, te da ne želi komentirati ove navode. Nije ih htio komentirati ni dr. Mate Granić. Osim Tuđmanovih, u javnost su dospjeli i brojni drugi stenogrami vodećih političara regije. 

Donosimo nekoliko razgovora koji temama, stilom ili bizarnostima druge vrste vrlo plastično pokazuju posve drugu sliku najmoćnijih ljudi regije. Diskurs, stil, teme, poštapalice i međusobne relacije prilično su različite u odnosu na kanonske slike...

Godinama se govorilo o transkriptu u kojem Tuđman i Šarinić komentiraju 'pederaštvo' jednog političara.

Razgovor je izgledao ovako:

U jednom trenutku Hrvoje Šarinić kaže kako dotični ima takve ‘tendence’, no ne potvrđuje sumnju izrijekom...

Kaže: "Ne bi to predstavljao, ali, onda gubim cijeli kapital koji sam stekao, radeći u Ministarstvu", itd itd.

Tuđman: Šta je, po tvome, sa tim pričama o pederaštvu, i njegovom i drugih?

Šarinić: Čujte, predsjedniče, ja kako sam vražji, sam sam mu rekao: ja velim, čuj, jesu li tamo neke ženske bile, pa se on rukuje s njima, Nataša Mance, itd. A kako su - Novo leto, ja se poljubim s njima, a on se rukuje. Ja velim, čuj, daj se i ti poljubi - bogamu, što se priča po gradu, bolje da se sa ženskama malo ljubiš. Onda se on tako malo kiselo nasmijao oko toga. I onda mi je rekao da zna on da se priča o tome, itd. Čujte, ja ću vam reći, ja njega malo... on mi fizički, načinom razgovora, itd. i nije tako nemoguće da ima te tendence. A, kakvu babu ima, ja bih radije spavao s muškim, ne bih s njom...

Tuđman: Naime, zanimljivo je to da su to proširili, ali to dobrim dijelom šire iz ovih lijevih krugova.

Šarinić: Predsjedniče, i Mate to širi, i Mate to širi. Mate je barem 20-ak osoba u uho ovo rekao, za NN-a i meni...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Robi_K 00:17 23.Srpanj 2017.

    Hahaha, da pogodin, pričali su o Sanaderu