Top News
2335 prikaza

Trebamo li biti u Afganistanu? Da. I to je jedini odgovor

Hrvatski vojnici tijekom dnevne rutinske patrole u Afganistanu
Željko Lukunić (PIXSELL)
Tragedije poput ove uvijek tjeraju na preispitivanje vlastitih odluka. Specijalcu Briškom i njegovim kolegama falilo je jedva 200 metara do sigurnosti vojnoga kampa...

Teško se sjetiti je li ikada došla neka baš dobra vijest iz Kabula. Dobre vijesti iz Afganistana bile su onda kad nije bilo vijesti. I tako je ta dobrodošla tišina, ispunjena zebnjom, trajala sve do prekjučer. No onda se odjednom potrošila.

Vojnik HV-a Josip Briški ušao je u srijedu ujutro u blindiranu i klimatiziranu Toyotu s oznakama hrvatskoga kontingenta. Ali živ, nažalost, više nije izašao. Ubila ga je eksplozivna naprava talibanskog bombaša samoubojice. Tip se razdrmanom trokolicom i s eksplozivom zabio u kolonu vozila s hrvatskim vojnicima.

Specijalcu Briškom i njegovim kolegama falilo je jedva 200 metara do sigurnosti vojnoga kampa. Prokletih 200 metara prašnjave afganistanske ceste koja bi ih uvela u sigurnost i spasila im život. I za nekoliko tjedana vratili bi se, preko pola svijeta, svojima u Hrvatsku. 

Afganistan Jači nego prije Top News 36 sati s Talibanima: Neki nikada nisu vidjeli strance

Josip bi onda pričao familiji kako je to biti u ratnoj zoni, dužiti Hecklera, navlačiti pancirku i taktički prsluk. Stavljati kacigu na glavu prije svakog izlaska. Ali u Kabulu i Afganistanu stvari ne funkcioniraju tako. 

I svi naši vojnici to dobro znaju. Svaka cesta je klopka, svaki kamen prijetnja… Glava je u torbi i u nekom zlom i presudnom trenutku tu istu glavu ne može ništa spasiti. Prokletih 200 metara ceste...

Ovakve tragedije uvijek potaknu ista pitanja. Zašto smo mi tamo? U toj vukojebini, gdje su sve moguće vojske svijeta, u zadnjih 200 godina, ostavile kosti mnogih svojih vojnika. I morale, u sramu poraza i tuge za izgubljenim dušama, otići. 

Preispitujemo vlastite odluke. Tražimo pogreške i u njima utjehe. Moderna Hrvatska željela je biti dio naprednog, zapadnog svijeta. Postoje obveze koje država preuzima. A koje onda ispunjava pametnom politikom i strategijom. 

Tako je i s našim momcima u Afganistanu. Tamo smo. I dio smo koalicije kojoj je većina građana Hrvatske željela pripadati još od početka ‘90-ih. A i naš Josip Briški.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:05 28.Srpanj 2019.

    to su plaćenici a ne dobrovoljci,išli su za novac i to unajopasniju drzavu,bolje im je da povuku vojnike

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 02:13 27.Srpanj 2019.

    Večina afganistanaca koje se obučava prebjegnu talibanima i beskoristan je to posao. Trump će svoju vojsku povući od tamo kao što je i najavio.

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 02:13 27.Srpanj 2019.

    Večina afganistanaca koje se obučava prebjegnu talibanima i beskoristan je to posao. Trump će svoju vojsku povući od tamo kao što je i najavio.