Top News
10314 prikaza

Srbi kupuju rakete koje mogu srušiti avion iznad Zagreba

S-300
SLonoed
Prema nekim tvrdnjama bi im Rusi ponudili raketni sustav i to po doista povoljnoj cijeni

Mogućnost da se srpska vojska dodatno ojača ruskim raketnim sustavom S-300 dobila je pomalo formalnu notu kada je potpredsjednik ruske vlade Dimitrij Rogozin poklonio tadašnjem srpskom premijeru Aleksandru Vučiću maketu S-300. Nedavna izjava Dmitrija Šugajeva, šefa ruske Federalne službe za vojnotehničku suradnju, pokazuje da ima i nešto više osim političkih gesta. "Srpski partneri trenutačnu pokazuju interes za isporuku bataljuna S-300. To je nešto o čemu trenutačno razgovaramo", rekao je Šugajev.

Inače, raketni sustav S-300 je obrambeni sustav raketa zemlja-zrak koji može pogađati balističke rakete kratkog i srednjeg dometa, krstareće projektile kao i taktičke i strateške vojne letjelice. Iako je ovo naoružanje pomalo već zastarjelo, njegova cijena nije mala za srpske prilike. Iran je platio čak 160 milijuna dolara za S-300PMU-1 koji uključuje samo jednu bateriju - šest lansera, 48 raketa, zapovjedna, radarska i pomoćna vozila.

Po mišljenju vojnog komentatora Miroslava Lazanskog Srbiji su potrebna dva odjeljenja s ukupno 12 lansera. "To znači da bi nas kupovina S-300 koštala čak milijardu i pol dolara, a to nije realna priča. Također, treba imati na umu da je to pomalo zastarjeli raketni sustav", rekao je Lazanski.

Slobodan Milošević Otkriva knjiga Top News Novi detalji Slobinog izručenja: "Nije se smio javiti Miri"

Pitanje spremnosti Srbije da plati ovakvo naoružanje postavio je nedavno i vicepremijer Rogozin koji je rekao da su u srpskom fokusu znatno jeftiniji i skromniji sustavi. "Srbiju puno više zanima stvaranje mreže protuzračne obrane za potrebe borbe iz blizine i za tu svrhu mi imamo 'torove' i 'bukove', naoružanje za borbu iz blizine i na srednju udaljenost. Što se tiče S-300 i S-400, oni su za borbu na veliku udaljenost. Tako da će ovisiti od proračuna koliko je srpska vlada spremna potrošiti", kazao je Rogozin.

Urednik stranice Tango Sox Petar Vojinović nije siguran da će uopće doći do kupovine sustava. "Priča o želji za nabavkom sustava PZO traje dulje vrijeme i predloženi ruski paket koji uključuje S-300, stariju verziju raketnog sustava, ipak je nešto izvan realnih potreba. Srpska vojska bila bi sretna i s drugim sustavima, prije svega nekim od 'bukova'. S-300 je velik zalogaj, može biti političko-strateški problem", kaže Vojinović.

On priča da su borbeni zrakoplovi puno važnija stavka. "Lovce koristimo i u miru za identifikaciju problematičnog civilnog prometa. Sko skrenemo fokus samo na rakete, strateški nepotrebno trošimo ukupne, male resurse koje kao zemlja imamo. Rakete ne mogu identificirati civile, mogu ih samo rušiti. S druge strane, posjedovanjem S-300 postajemo, kako političari vole reći, neutralniji. Ali postajemo i meta", ističe Vojinović.

S-300, ovisno od raketa kojima je opremljen, može imati teoretski domet od čak tristotinjak kilometara.

(Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Blica)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 21:31 20.Srpanj 2017.

    Mogli bi jednu isprobati,na Kulmerove dvore.

  • pojmanemam 16:26 20.Srpanj 2017.

    Sumnjam! Nevjerujem da će Rusija u Srbiju (otok unutar Natoa) dozvoliti izvoz visoko sofisticirani tehnologija. SA 300 da, al 400 ne. Dobro je poznata trusnost Balkana i promjene politički sustava koji se okreću poput suncokreta.