Top News
12318 prikaza

Dosje Plitvice: Kako smo uništili naše čudo prirode

Plitvička jezera
1/6
Borna Filic (PIXSELL)
Ostavke, predbacivanja i prebacivanja odgovornosti obilježila su posljednje godine Plitvičkih jezera

Ličko-senjski župan i šef ličkog HDZ-a Darko Milinović podnio je ostavku na mjesto predsjednika županijske organizacije HDZ-a jer je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić novim ravnateljem Nacionalnog parka Plitvička jezera imenovao Tomislava Kovačevića, a ne kandidatkinju ličko-senjskog HDZ-a, objavio je u srijedu navečer Večernji list.

Milinović će u četvrtak u podne održati izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj će, doznaje se u ličkom HDZ-u, zatražiti odgovor je li vrh stranke podržao Ćorićev izbor. Županijska organizacije poduprla je Milinovića, piše Večernji.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u srijedu je novim ravnateljem Nacionalnog parka Plitvička jezera imenovao Tomislava Kovačevića, potvrđeno je Hini u srijedu navečer u Ministarstvu.  

Ovakva previranja u i oko Plitvica događaju se u pozadini jasnih i nedvosmislenih prijetnji Ujedinjenih naroda da Hrvatska mora zaustaviti devastaciju nacionalnog parka.

Kako je Express već ranije pisao, Hrvatska do veljače 2018. mora sanirati katastrofu na Plitvičkim jezerima i napraviti sve da prestane nevjerojatno zagađivanje ovog europskog bisera. U suprotnom, jasno je da će biti upitna zaštita koju Plitvice uživaju na listi svjetske prirodne baštine. Doznali smo to u pariškom uredu UNESCO-a. Čelnica njihova Odjela za informiranje Clare Sharkey detaljno nam je izložila s čime sve raspolažu ljudi koji prate stanje na Plitvicima, eksperti UN-ove organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu, ali otkrila i korake koji bi mogli biti poduzeti.

Premda je situacija alarmantna, pa i sramotna, u državi se samo jedna oporbena stranka, Živi zid, ozbiljno angažira na alarmiranju javnosti. Nije to čudno, zna li se da su bivša SDP-ova vlada i bivša HNS-ova ministrica Anka Mrak-Taritaš omogućili da se na Plitvicama gradi i zagađuje do mile volje, a HDZ-ova vlada (pa i ona Oreškovićeva) objeručka prihvatila maloumni plan o masovnom turizmu u Nacionalnom parku.

Plitvička jezera | Author: Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL

Ne zaustave li nadležne institucije onečišćenje Plitvičkih jezera neće nam preostati ništa drugo nego aktivističko djelovanje, najavio je zastupnik Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid), član saborskog Odbora za zaštitu okoliša, nakon što su u javnosti objavljeni alarmantni rezultati analize vode uzete 19. srpnja u Plitvica Selu, jezeru Kozjak, izvoru Velikog slapa te potoku Plitvica.

Analiza je pokazala kako se tamošnje vode naveliko zagađuju fekalijama i drugim otpadnim vodama, umjetnim gnojivima, raznim deterdžentima i pesticidima. "Ako se do Uskrsa ništa ne popravi, neće nam preostati ništa drugo nego krenuti u prosvjede, blokade i marševe kako bismo pritisnuli vlast na reakciju", najavio je Sinčić.

Branimir Bunjac (Živi zid) uzbunio je javnost objavom alarmantnog nalaza Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije koji je dobio sredinom prosnca prošle godine od Koordinacije braniteljskih udruga plitvičkog kraja. Branitelji su ti koji već mjesecima upozoravaju sve nadležne da se Nacionalnom parku nanosi nepopravljiva šteta prekomjernom gradnjom i ispuštanjem septičkih jama u prirodu.

Mjesto gdje se oceani susreću RAZBIJANJE MITA Znanost Čudesno mjesto gdje se oceani susreću

"Analiza je pokazala da je voda na Plitvičkim jezerima nije za ljudsko korištenje. Znači, ne da se ne smije piti, nego se ne smije stavljati na ruke, ta voda neizdrživo smrdi! Ovisno o pojedinom godišnjem dobu, smrdi više ili manje", upozorio je Bunjac koji je pomoć za tumačenje nalaza potražio kod kemičara te nekolicine stručnjaka. U vodi Velikog slapa ne bi smio biti ni miligram kanalizacijskih voda, a analizom su utvrđena značajna odstupanja. U litri vode ima 131 miligram kanalizacijskih voda.

U površinskoj vodi s potoka Plitvica prisutno je 380 mg/l kanalizacijske vode te 10 mg/l bakterija E. coli. Voda s Plitvičkih jezera ne bi smjela imati više od jednog miligrama deterdženta, no analiza pokazuje prisutnost 841 mg/l anionskih tenzida ili u prijevodu deterdženata. Otpadnih voda ne bi smjelo biti više od 35 mg/l, a prisutno je 780 mg/l. Uzorci vode ispitivani su i na prisutnost umjetnih gnojiva, pesticida, insekticida i drugih herbicida.

Umjesto dopuštenih 2 mg/l i tu je zabilježeno prekoračenje koje iznosi 3,552 mg/l. "Nastavi li se ovako, Plitvička jezera će nestati. Plitvice postoje samo zahvaljujući mikroorganizmima koji se zovu sedrotvorci. Oni mogu živjeti isključivo u kristalno čistoj vodi. Čim se u vodu ubace otpadne vode sedrotvorac umire. U tom slučaju nema više sedre, čime će se Plitvice pretvoriti u močvaru", rekao nam je Bunjac.

Plitvička jezera | Author: Borna Filić/PIXSELL Borna Filić/PIXSELL

Upozorio je da je UNESCO, pod čijom su zaštitom NP Plitvička jezera, ranije zaprijetio da će ona biti maknuta s popisa svjetske baštine, zbog krajnje lošega gospodarenja. Naveo je i glavne krivce za veliko zagađenje. Ono je, kaže, direktna posljedica prostornog plana koji je 2014. godine donijela lokalna HDZ-ova uprava, a potom ga lijeva koalicija predvođena SDP-om usvojila u Saboru.

"Kod nas se dopušta devastacija prirode od strane građevinskih lobija, tajkuna, a sve u svrhu jednokratne zarade. U to su uključene političke strukture. Tim planom omogućena je gradnja unutar nacionalnog parka. Od tada je izdano minimalno 50 građevinskih dozvola", rekao je Bunjac. Upozorio je da je prema prostornom planu pojedinim tajkunima dopušteno da se svojim objektima približe jezerima tako da gosti imaju pogled na njih.

"Ti prvi apartmani i hoteli koji su sagrađeni na uzvisini iznad jezera iznajmljuju se po cijeni od 500€ po danu", ustvrdio je Bunjac. Živi zid traži da se hitno obustavi gradnja naselja te riješiti problem otpadnih voda s tog područja bez obzira na cijenu, ali i da se ograniči broj turista kako bi imali što ostaviti u nasljeđe budućim generacijama.

Plitvička jezera Jesu li normalni!? Top News Politika plus biznis: Plitvice plivaju u fekalijama

"Druge europske zemlje znaju zaštititi svjetsku baštinu. Francuska je, primjerice, na nekim lokalitetima otišla toliko daleko da je pristup turistima zabranila u potpunosti, više ni jedan turist ne može prići pojedinim lokalitetima upravo zato što je njihova nazočnost te lokalitete oštećivala ili uništavala. Kod nas očito volja za nešto takvo ne postoji. Španjolska je pak ograničila ulaz u špilju Altamira", naveo je zastupnik.

Odgovorni u Ministarstvu zaštite okoliša uopće se ne uzbuđuju oko prestrašnih rezultata analize, smireno kažu da poduzimaju "raspoložive aktivnosti i mjere s ciljem postizanja cjelovitog rješenja problematike u NP Plitvička jezera". Tvrde da su upoznati s rezultatima analiza uzorkovane vode na Plitvičkim jezerima te navode da je Vodopravna inspekcija u srpnju, ali i listopadu ove godine, provela nadzore nad ispuštanjem otpadnih voda.

"Utvrđeno je da pojedini iznajmljivači ispuštaju otpadne vode direktno u potok te im je naređeno da se spoje na svoje pročistače", što su, navode, i učinili. Kažu i da inspekcija kontinuirano kontrolira ispuštanje otpadnih voda. Problem javne vodoopskrbe i odvodnje na području NP Plitvička jezera i na širem području koje gravitira samom nacionalnom parku je, kažu, kompleksan te je posljedica nesustavnog planiranja i gradnje građevinskih objekata koju nije pratila gradnja vodnokomunalne infrastrukture.

Plitvička jezera | Author: Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL

U svibnju je sklopljen sporazum o sanaciji i rekonstrukciji vodnih građevina unutar Nacionalnog parka Plitvička jezera, koji će biti u nadležnosti Vodovoda Korenica. U tijeku je sanacija gubitaka u sustavu javne vodoopskrbe na području Nacionalnog parka Plitvička jezera, naselja: Rakovica, Korenica i Plitvica Selo.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vatrogasac08101979 15:30 07.Siječanj 2018.

    Zahvaljujući ponajprije braniteljskim udrugama spriječena je ekološka katastrofa nacionalnog parka. Dolaskom nove lokalne vlasti koju je izabrao narod općine i postavljanjem ovih dana novog ravnatelja ustanove a i same najave nam daju nadu da će se u park vratiti sve ... prikaži još!e prirodne ljepote kojeg krase

  • jluci82 04:32 05.Siječanj 2018.

    ništa čudno-tako nekako smo uspjeli upropastili i državu