Top News
333 prikaza

Antisemitizam je kad se mrze Židovi zato što su Židovi

Židovi
Slavko Midžor/PIXSELL
Moguće je objektivno i izdiferencirano iznositi svoje mišljenje o izraelsko-palestinskom sukobu bez prizivanja Hitlera i plinskih komora

I papa Franjo u nedavnom pismu svojoj “židovskoj braći i sestrama u Izraelu” osudio je “užasan porast napada na Židove diljem svijeta”. Nakon Hamasova terorističkog čina u listopadu te žestoke reakcije države Izrael došlo je i do provale nasilja diljem svijeta. Sva relevantnija istraživanja pokazuju da je u Europi došlo do povećanja antisemitskih incidenata. Jedno je kritizirati neprihvatljivo ponašanje države Izrael prema Palestini i Palestincima, a nešto posve drugo sijati mržnju i napadati sve Židove na svijetu.

Antisemitizam počinje kad ljudi mrze Židove samo zato što su Židovi. Također se neprijateljstvo prema Izraelu kao nacionalnoj državi svih Židova smatra jednim oblikom antisemitizma. Moguće je objektivno i izdiferencirano iznositi svoje mišljenje o izraelsko-palestinskom sukobu bez prizivanja Hitlera i plinskih komora. No to nije jedini oblik kolektivnog hejta. Nikodemus Schnabel, poglavar njemačkih benediktinaca u Jeruzalemu, već mjesecima piše da njegova subraća na tjednoj razini trpe šikaniranja, psovke i napade od strane radikalne ultraortodoksne mladeži. Čini se da i ovdje glavnu riječ vode tragični (i vrlo grlati) neznalice, što je opet logična posljedica činjenice da se obrazovanje već godinama sustavno urušava stvarajući plodno tlo za najteže manipulacije mladim umovima.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:37 23.Veljača 2024.

    to je sve hitler usadio u ljude pogotovo svabe