Tehno
1770 prikaza

Dark web: Prodavali 250.000 vrsta ilegalnih droga

Cyber kriminal
1/12
Thinkstock
Vlasnik stranice zarađivao je milijune dolara godišnje samo zato što je bio posrednik u ilegalnim poslovima

Novac može kupiti sve pa tako i dostavu droge u vlastitu kuću. Duboko na darkwebu, kako bi se reklo iza sedam proxyja, na stranici AlphaBay moglo se kupiti raznih lijekova inače dostupnih samo na recept, bilo je tu antidepresiva, bilo je tu tableta za spavanje, bilo je i standardnih droga poput heroina, kokaina i marihuane u svim mogućim oblicima. Prema tvrdnjama američkog ministarstva pravosuđa, bilo je na AlphaBayu oko 250.000 oglasa za prodaju raznih droga.

Sve to je prestalo kad je glavni i odgovorni AlphaBaya, Alexandre Cazas uhvaćen u Tajlandu. Velika operacija američkih, europskih i tajlandskih policijskih službi rezultirala je gašenjem najvećih stranica za kupovinu ilegalnih stvari preko interneta.

Tragovi koji su iza svega ostali govore da su nesmetano prodavali standardne droge poput heroina, metamfetamina, LSD-a, ali i pomalo ezoteričnije kao što je 2C-B, psihodelična droga koja je nekad bila popularna kao afrodizijak.

Prema nekim procjenama, na AlphaBayu se dnevno prodavalo robe vrijednosti od 600 do 800 tisuća dolara, što bi osnivaču Cazasu donosilo desetke tisuća dolara zarade zato što je uzimao 3,5% provizije za svaku transakciju. Godišnje bi to iznosilo nešto više od 8,5 milijuna dolara.

Nekada je daleko najveći bio Silk Road, ali američki agenti uhvatili su Rossa Ulbrichta, osnivača i šefa Silk Roada pa on sada guli doživotnu kaznu zbog naručivanja ubojstva. Samo o Ulbrichtovu hvatanju mogu se napisati barem dva ili tri jako dobra krimića, ali on je manje bitan u priči oko AlphaBaya. Preko te stranice, ali i brojnih sličnih, već dulje vrijeme mogu se kupiti razni ilegalni sadržaji. Za odgovarajuću količinu novca možete kupiti neke "blago ilegalne" stvari kao lažne dokumente, ukradene kartice ili korisničke račune za razne druge stranice. Međutim, možete kupiti i doista jezive stvari.

Droge na prodaju preko AlphaBaya | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Možete kupiti razne pedofilske sadržaje, možete kupiti snimke silovanja, a možete naručiti i ubojstvo. Ulbricht je platio ubojstvo nekih ljudi koji su mu se zamjerili, ali ga je navodni ubojica prevario i samo mu uzeo nekoliko tisuća dolara. AlphaBay je svojevremeno pomogao u milijunskoj trgovini droga, oružja, ukradenih podataka ili dokumenata i svima je bilo neobično zašto traje tako dugo.

"AlphaBay je sada deset puta veći nego što Silk Road na vrhuncu i jako dobro se posluje. Oni se posebno ističu zato što su transparentni. Možda imaju nekih sigurnosnih problema, ali to je podzemlje i ne može sve biti savršeno. Ono što očekujemo je iskrenost", govorio je AlpraKing, umirovljeni diler Xanaxa za Cyberscoop u travnju ove godine.

Također iz travnja dolazi i navodni intervju s osnivačem AlphaBaya, alpha02 objavljen na stranicama Deepdotweb, stranice specijalizirane za skrivene usluge. "Ne brinem se da će me netko uhvatiti zato što imam vrhunske procedure operativne sigurnosti i živim u državi gdje sam siguran", rekao je navodni osnivač.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.