Life
6049 prikaza

Zbog nje postoji Gay Pride, a njena smrt i dalje je misterij

Marsha P. Johnson
YouTube
Bila je 1969. godina i u jednom trenutku se to više nije moglo trpjeti...

Vijest kaže da je Netflix otkupio prava na emitiranje diljem svijeta dokumentarca "Smrt i život Marshe P. Johnson", redatelja Davida Francea. Dokumentarac je premijerno nedavno zabljesnuo na Tribeca Film Festivalu i s Netflixovim potezom, znači da mu sad predstoji masovna distribucija diljem planeta. A riječ je o djelu koje prikazuje transrodne legende Pobune u Stonewallu, osobe koju se dandanas slavi kao "Rosu Parks LGBT pokreta", koja je svoj aktivizam kojim se mijenjao svijet, životom platila 1992. godine.

Marsha P. Johnson rođena je kao Malcolm Michaels Jr. 1945., kao crni dječak koji je odrastao shvaćajući svoj pravi identitet u rodnom smislu, ali i shvaćajući da Amerika koja se budi oko njega, posebno u doba prosvjeda protiv Vijetnamskog rata, crnce jedva da spominje kao svoje ravnopravne građane, a seksualne i rodne manjine apsolutno nikako. Vremenom je postala Marsha Johnson, drag queen, seksualna radnica i tako do 1969. kad je imala 24 godine.

Yulianus Rettoblaut, zaštitnica transrodnih osoba u Indoneziji S njom se ne zaj... Life Mama Yuli je zaštitnica transseksualaca Indonezije

Uz njeno ime u Pobuni u Stonewallu veže se ime Sylvie Rivere, zapravo još jedne osobe koja je također zaslužila nositi naslov "Rose Parks LGBT pokreta", a tako ju se povremeno i nazivalo. Rođena kao dječak Ray 1951., ona je od života iskusila pravi pakao. Portorikansko venezuelanskog podrijetla, prvo je nju i majku otac napustio, da bi, kad je imala tri godine, njena majka počinila samoubojstvo.

Ostala je siroče, na brizi baki koja ju je istjerala na ulicu kad ju je 1962., kad je imala ili imao samo 11 godina, uhvatila da se potajno odijeva u žensku odjeću. Kako to već biva, Rivera je u trenutku uvučena u prostituciju i zapravo ne bi imala previše šanse za preživjeti djetinjstvo, da ju s ulice nije pokupila, posvojila i zbrinula drag-queen zajednica. Brzo do 1969., Stonewall Inn bilo je jedno od rijetkih mjesta na kojima su se takve osobe mogle okupljati bez bojazni da će ih progoniti.

Razlog zašto ih policija tamo u pravilu nije dirala bilo je i to što je bila riječ o klubu u vlasništvu mafije, a to je nešto značilo. Inače je bila riječ o okupljalištu siromašnih i ponižavanih, mnogi su preživljavali isključivo zahvaljujući svojim patronima, koji su i sami trpjeli progone. A građanski pokreti koji su se borili i protiv rata i protiv ugnjetavanja crnaca i za mnoštvo drugih stvari, LGBT manjine nisu još "otkrili".

I tako sve do 28. lipnja 1969., baš na rođendan Marshe Johnson, kad je policija upala u klub pod izgovorom racije protiv ilegalnog alkohola. Gledali su kako ih silom odvlače u WC gdje su im policajci "utvrđivali kojeg su spola", gledali su ispred kluba kako ih brutalno odvlače u policijska vozila i onda je puklo. Rivera i Johnson bile su među prvima koje su napale policajce koji su divljali. Pobuna je eksplodirala u trenutku, planula je diljem nekoliko njujorških četvrti, trajala je nekoliko noći, i to diljem cijelog New Yorka.

Bilo je to rađanje pokreta za oslobođenje LGBT zajednice. Na godišnjicu pobune, u New Yorlu je održana prva Povorka ponosa. Na drugu godišnjicu Povorka ponosa održana je po svim većim gradovima SAD-a. O tome kako se svečanost nastavila širiti diljem svijeta, odavno je poznato i u Hrvatskoj, skupa s time koliko teška i mučna može biti borba za emancipaciju seksualnih i rodnih manjina.

Povorka ponosa 2016. u Zagrebu Obitelj svima Top News ZG Pride, Lori i Trans Aid čestitali blagdane HDZ-ovoj ministrici

Povijest je upamtila da je u središtu svega toga bila Marsha Johnson, koja je narednih godina postala slavna građanska aktivistkinja, a kad je došlo vrijeme i za to, jedan od vodećih anti-AIDS aktivista. Međutim, 1992. godine, nekoliko dana nakon Pridea te godine, njeno su tijelo pronašli u rijeci Hudson.

Koliko god su svi svjedočili da Marsha Johnson nije bila suicidalna, policija je slučaj svejedno tako zaključila. Sve dok 2012. jedna druga aktivistkinja, Maria Lopez, nije izborila da policija slučaj preotvori i stane ga ponovo istraživati kao moguće ubojstvo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.