Life
13739 prikaza

Isto se zovu, imaju zajedničku fotku, a nikad se nisu vidjele

Blizanke
Getty images
Dvije starice tvrde da se isto zovu, zajedno su na fotografiji, a ni jedna se ne sjeća da su se upoznale...

Što da jedan dan saznate da postoji netko tko ima isto ime kao vi, i živi svoj život kao vi? Što da jednog dana upoznate tu osobu i ona tvrdi da ste vi uljez u toj priči? Što da oboje imate isto ime, isto mjesto rođenja, isti datum rođenja, iste roditelje, no međusobno se ne poznajete već morate dokazati da ste vi zapravo vi?

To nisu filozofska pitanja za razmišljanje, već stvaran policijski slučaj koji je u Francuskoj izazvao nevjerojatno čuđenje svih koji su s njim imali veze. 

Dvije su si starice pristojno kimnule, iako im je držanje bilo hladno, a predstavile su se identičnim riječima: Dobar dan, ja sam Madeleine Morès.

Istraga o smrti žene iz Isdala, Norveška žena iz Isdala Life Misterij ubojstva na sjeveru - već 50 godina traže dokaze

Francuski detektivi koji su ih promatrali čekali su da jedna od njih "pukne" pod pritiskom i otkrije im koja je uljez koji se lažno predstavlja, piše Telegraph.

Umjesto toga, umirovljenice su u svojim bluzama s visokim kragnama stajale visoko uspravljenih baka, inzistirajući da je svaka od njih Madeleine Paule Hélène Morès, rođena 6. studenog 1924, u Tellancourtu u sjeveroistočnoj Francuskoj, od oca Alberta Morèsa i njegove žene Anne. Obje su dale putovnice, osobne iskaznice, bankovne račune i rodne listove da bi to potkrijepile.

Zbunjena francuska policija koja je organizirala susret nije znala je li to slučaj krađe identiteta starog više od pola stoljeća ili pak administrativnog džumbusa u kojem su dvije djevojčice dobile isto ime.

Jedini način da dođu do istine koji je preostao bila je ekshumacija ostataka zakopanih prije 65 godina, žene za koju su obje starice tvrdile da im je majka, kako bi otkrili koja je prava Madeleine Morès - ona koja živi u Vitellu ili ona koja živi u Saint-Etienneu.

Prvi su se put susreli s tim slučajem kad se Madeleine iz Vittela vratila iz Alžira, u koji se odselila sa suprugom 1960-ih gdje je radio kao radnik na željeznici. Bila je šokirana kad je podnijela zahtjev za osobnom iskaznicom, nakon što joj je rečeno da je ona već izdana ženi s apsolutno istim podacima koja živi u Saint-Etienneu.

Još gore, rečeno joj je kako neće moći podizati svoju mirovinu od 400 eura, jer je druga Madeleine Morès podiže već 20 godina.

Policija se bacila na zadatak istraživanja dokumenata koji potvrđuju identitet, ali i brojne neobične paralele u životima tih žena u mladosti.

Suđenje za ubojstvo Irene Garza MISTERIJ SMRTI Life Otišla je na ispovijed i nikad se nije vratila

Rođena u Tellancourt, u blizini belgijske granice, Madeleine iz Vittela imala je sedam godina kad je zajedno sa svojih četvero braće i sestara stavljena u skrbničku obitelj.

"Moja je majka umrla 1931., rađajući mog najmlađeg brata. Kasnije nas je otac napustio",rekla je.

U dobi od 12 godina počela je raditi kao sluškinja na lokalnim farmama, no nakon izbijanja Drugog svjetskog rata u dobi od 14 godina, poslana je da boravi sa časnim sestrama u samostanu u Orleansu. Do kraja rata njeno je dvoje braće umrlo, a sa sestrom je izgubila kontakt. 

"Jedino s kim sam komunicirala bio je moj brat René, koji je započeo novi život na Korzici".

Bila je siroče

Madeleine iz Saint-Etiennea je također nedugo nakon rođenja došla pod skrb farmerske obitelji u blizini Tellancourta.

"Nisam poznavala svoje roditelje, oni me nisu htjeli. Farmeri koji su me usvojili nisu mogli imati djece. Kad su Nijemci zauzeli to područje 1940-ih, preselila sam se u Saint-Etienne gdje sam radila u tvornici vijaka", ispričala je.

Nikad se nije udala ni imala djecu, a ostatak života je proživjela u jednoj te istoj garsonijeri.

Ono što je najneobičnije, čini se kako su se dvije Madeleine srele u prošlosti. 

Naime, brat Madeleine iz Vittela poslao joj je fotografiju na kojoj pozira s drugom ženom, a nastala je oko 1940. U policiji je potvrđeno kako je druga žena doista druga Madeleine. No, niti jedna od njih se ne sjeća da su se susrele, kao ni gdje je fotografija nastala. 

Slučaj Madeleine Mores | Author: Screenshot Screenshot

Madeleine iz Vittela sumnjala je u priču svoje imenjakinje te je podigla tužbu zbog krađe identiteta.

"Želim svoje dokumente, svoje ime i svoju mirovinu te objašnjenje zašto je to sve koristila tako dugo", izjavila je.

Madeleine iz Saint Etiennea slično je odgovorila: "Ne znam tko je ta druga žena. Ja nisam loša osoba i nisam lopov. Cijeli sam život radila i oduzmu li mi mirovinu, poduzet ću pravne mjere da se zaštitim".

Ukleta kuća kraj Lovrana Zbilja jezivo Life Najukletija kuća Hrvatske: Sama je izabrala vlasnike

Naposljetku, DNK testiranje i usporedba s DNK-om brata Madeleine iz Vittela za kojeg je definitivno sigurno da je iz obitelji Morès, potvrdila je njihovu obiteljsku vezu.

No, tko je onda druga Madeleine? Zagonetka i dalje nije riješena.

Ako je riječ o prevari, ona je toliko dugotrajna, kompleksna i sofisticirana da naprosto nema smisla za tako malu novčanu korist.

Ako je pak riječ o administrativnoj grešci, koje su šanse da su dvije djevojčice koje imaju isto ime rođene na isti dan u istom malom selu s roditeljima istih imena? Nadalje, koje je objašnjenje za fotografiju koje se niti jedna od njih ne sjeća?

Je li riječ samo o ekstremnoj slučajnosti ili osmišljenoj prevari vjerojatno se nikad neće saznati, no jedna je jasno - riječ je o posve neobičnoj misteriji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.