Kultura
532 prikaza

Roman '1984.' prvi na Amazonu - hvala 'alternativnim činjenicama'

Izborna noć za predsjednika SAD-a
Press Association/PIXSELL
Ono što je lupio glasnogovornik Trumpa o "alternativnim činjenicima" isti je duh koji je opisao George Orwell 1949.

Teško je zamisliti da bi razlog mogao biti bilo što drugo osim "novogovora" koji je od prvog dana počeo upotrebljavati Sean Spicer, glasnogovornik novoustoličenog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. "Alternativne činjenice", doista je teško zamisliti da bi takav izraz mogao asocirati na išta drugo prije nego na distopijsko remek djelo Georgea Orwella "1984." i već danas, u srijedu 25. siječnja, najnovije izdanje knjige zabilježilo je strelovit skok na top listi najprodavanijih knjiga na Amazonu. Amazon nije objavio o kolikim je apsolutnim brojkama riječ, ali je svakako spektakularno da 2017. godine nagli skok sve do prvog mjesta napravi roman napisan još 1949.

Orwell je roman napisao krajem života, već jako načetog zdravlja, vjerojatno kao posljedicu toga što je bio dobrovoljac u međunarodnim brigadama na strani vlade protiv fašista u Španjolskom građanskom ratu. Opisao je totalitarno društvo, jednopartijski sustav s apsolutno strogim sustavom nadzora, državu koja je od građana zahtijevala ne samo poslušnost djelima i riječju, nego je kažnjavala čak i misaoni delikt. Roman je bio svakako oštra i genijalna kritika SSSR-a, ali u određenoj mjeri i kapitalističkog svijeta jer je opisivao svijet podijeljen u područja vladavine tri superdržave koje su u stanju stalnog ograničenog, kontroliranog sukoba kako bi se građane držalo u stalnoj napetosti.

Prosvjednik koji Donalda Trumpa optužuje za klimatski genocid Uoči inauguracije Top News Klimatolozi svoje podatke spremaju na sigurno od Trumpa

U takvom svijetu, u društvenom sustavu u kojem je kontrola iziskivala apsolutni sukob sa stvarnosti u svim dijelovima u kojima stvarnost nije odgovarala interesima vlasti, bilo je nužno smisliti riječi za niz neologizama, uvesti "novogovor". A i siromašenje jezika značilo je smanjivanje šansi za kritičko mišljenje, jer je čovjeku potreban jezik da bi oblikovao konkretnu subverzivnu misao. "Duplozofija" je tako označavala sposobnost vjerovanja u dvije oprečne stvari istodobno, točnije, vjerovanje u partijsku istinu, unatoč tome što je bila riječ o laži. "Rat je mir", "neznanje je snaga", "sloboda je ropstvo" i slične stvari dio su stvarnosti u koji se mora vjerovati. Unatoč svemu, povremeno se ipak dogodi "misaoni delikt".

Čak ne niti namjerno, građanin Winston Smith u nekom je trenutku podlegao dubokom nezadovoljstvu i jednog jutra, bez ikakve jasne namjere, prvo kupio bilježnicu u nekoj trgovini na rubu društva, potom u nju automatski stao pisati "Dolje Veliki brat" i malo pomalo našao se u sukobu sa sustavom, što je platio mučenjem i ispiranjem mozga kako bi opet bio sposoban za "duplozofiju". U romanu Orwell objašnjava da vlasti čak niti ne idu za nekim luksuzom, nego za golom moći nad drugima, da je to suština svega. A u Ministarstvu istine visoki istražitelj u jednom trenutku objašnjava da je "prava moć biti u stanju razbiti čovjekov um u komade i potom ga ponovno sastaviti u obliku koji si odabrao".

Vijesti se stalno izmjenjuju unazad, kako bi se prikrilo da su vlasti ikada bile u krivu. "Onaj tko kontrolira prošlost, kontrolira budućnost. Onaj tko kontrolira sadašnjost, kontrolira prošlost", također stoji. A situacija da se masa ljudi koja se okupila na Trumpovoj inauguraciji proglašava većom nego na Obaminoj, iako je golim okom pri pogledu na fotografije otprije osam godina i otprije nekoliko dana sasvim jasno da je Obama imao puno više ljudi, ne može se drugačije opisati nego kao pokušaj Trumpove administrace da kontrolira stvarnost.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.