Kultura
129 prikaza

Ožujak je mjesec Frankofonije: Više od 75 događaja u 12 gradova

Dino Stanin/PIXSELL
Francuski jezik je peti najzastupljeniji na svijetu, s više od 321 milijun govornika na pet kontinenata

Natjecanje u poznavanju francuskog jezika, ciklus frankofonskog filma, radionice na francuskom jeziku, umjetničke izložbe, predavanja i koncerti. To nas sve čeka od 15. do 19. ožujka u sklopu mjeseca Frankofonije u Hrvatskoj, čiji početak je obilježen u Institutu Liszt - u Mađarskom kulturnom centru. Ukupno više od 75 događaja u Zagrebu i još 11 gradova u Hrvatskoj: Zadru, Splitu, Samoboru, Sinju, Rijeci, Osijeku, Križevcima, Koprivnici, Imotskom, Dubrovniku i Čakovcu. Kako bi na najbolji način promovirao ovaj program, Francuski institut u Hrvatskoj svima je ponudio online platformu koja omogućuje pregled svih događanja organiziranih diljem zemlje. Ova platforma dostupna je putem web stranice Francuskog instituta u Hrvatskoj. Francuski jezik je peti najzastupljeniji na svijetu, s više od 321 milijun govornika na pet kontinenata. Hrvatska vlada i Međunarodna organizacija frankofonije prošle godine potpisali su "Memorandum o partnerstvu 2023. - 2026.", a ovogodišnji događaji su organizirani u suradnji s više od 30 partnera. Tako će u sklopu Goranova proljeća gostovati francuska pjesnikinja Claude Favre, a izvodit će se predstava "Refrakcije", suvremena i konceptualna izvedba slobodno inspirirana pjesmom Stéphanea Mallarméa "Bacanje kocke neće ukinuti slučaj". Francuska umjetnica Isabelle Duthoit će 27. ožujka nastupati u emisiji "Ars acustica" na 3. programu Hrvatskog radija. U Zagrebu i brojnim hrvatskim gradovima, u partnerstvu s veleposlanstvima Belgije, Švicarske i Kanade, distributerom MCF, Wallonie Bruxelles International te Kino mrežom i Dokukinom, Francuski institut u Hrvatskoj nudi osam recentnih filmova iz 2023. godine na francuskom jeziku: "Okus ljubavi" (La Passion de Dodin Bouffant) od Tran Anh Hung, "Mala tužna djevojka" (Little Girl Blue) od Mone Achache, "Slučaj Goldman" (Le Procès Goldman) Cédrica Kahna, "Moj mačak Ru" (Mon Chat et moi) Guillaumea Maidatchevskog, "Na Adamantu: Nitko nije savršen", (Sur l'Adamant) Nicolasa Philiberta, "Zločin je moj" (Mon Crime) Françoisa Ozona, "Veličanstvena kočija" (Le Grand Chariot) Philippea Garrela i "Zvijer" (La Bête) Bertranda Bonella.

- Danas je frankofonska mreža u Hrvatskoj dinamična i mnogostruka, a čine je brojni akteri, od nastavnika preko prevoditelja, novinara, istraživača pa do poduzetnika, političara, diplomata i sportaša - rekla je na otvaranju Vanda Mikšić, izaslanica predsjednika Republike.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:52 13.Ožujak 2024.

    super