Kultura
2324 prikaza

Ovdje i u 21. stoljeću trpaju 'vještice' u logore

Velška redateljica Rungano Nyoni
YouTube screenshot
"Ja nisam vještica" film je Velšanke porijeklom iz Zambije koja je mjesec dana provela u tom logoru

Radnja filma Velšanke porijeklom iz Zambije Rungano Nyoni nevjerojatan je za 21. stoljeće. Zbog banalnog incidenta u svom selu osmogodišnju Shulu su optužili da je vještica. Što su na kratkom suđenju i potvrdili, a onda je prognali u logor za vještice u pustinji. 

Film "Ja nisam vještica" nedavno je premijerno prikazan u Cannesu, a nominiran je i za nagradu BAFTA. Film je nabijen apsurdima. "Ubit ću te kad umrem", kazala je u jednoj sceni radom izmrcvarena starija žena veleposjedniku koji ju je prisilio da rinta na njegovim poljima. Osudili su je kao vješticu, prisilili su je da živi kao vještica i u trenutku kad više nije mogla podnijeti izrabljivanje, naprosto je i sama povjerovala u ono zbog čega trpi doživotni progon. 

Stvarnost u Zambiji je takva da su vlasti bile prisiljene uvesti zakon po kojem se za optuživanje nekoga da je vještica, prijestupnika kažnjava s do jedne godine zatvora. Sa ili bez prisilnog rada. A opet, mnoge krajeve Zambije vladini zakoni ne dosežu i tamo se žene bez problema progoni kao "vještice".

Mučenja vještica u Salemu Progoni žena Life Suđenja vješticama u Zagrebu - kako su ih tjerali na lomaču

Kako to ide, suludo isto kao onovremena europska, potom američka histerija po Salemu, opisuje film. Shulu su optužili nakon što je nekoj ženi iz ruku ispala kanta s vodom. Okrenula se i vidjela djevojčicu kako je gleda. To je bio znak. A onda je na suđenju njen suprug još rekao da je djevojčica učinila da mu njegova supruga odsiječe ruku sjekirom. OK, ali kako to da on ima obje ruke? "Učinila je to u snu", krajnje logično je objasnio, što je bilo dovoljno da mala Shula završi u logoru s drugim "vješticama".

Svakoj je za leđa pričvršćena duga bijela vrpca, koju ne smije strgnuti. U suprotnom, nad glavom joj visi opasnost da se pretvori u kozu. Taj dio je, kaže Nyoni za CNN je fikcija, no ostalo je istina. "Otišla sam na mjesec dana u Ganu i provela u logoru za vještice. Mislim da je on postoji već kakvih 200 godina i ja sam bila prva strankinja koja ga je ikad posjetila. O tome sam čitala puno iz druge ruke, ali sam smatrala da je nužno da odem osobno i sama se uvjerim kako to izgleda", kazala je.

"Intervjuirala sam te žene nakon što smo se malo upoznale, kako bih vidjela za što su ih optužili", objasnila je. Zabilježila je mnoštvo priča o obiteljskim tragedijama, o stradanjima žena kojih su se supruzi htjeli riješiti, koje su bivale ekscentrične ili naprosto "previše ponosne". Zapravo je ispalo da je optužba o vještičarenju elegantan način da se nekoga ukloni iz društva. Logorom upravlja vrač.

"U logoru za vještice bilo je i 'nevidljivo svetište'. Jedino vrač može vidjeti to svetište. A on je, naravno, muškarac.Svetište vještice sprečava da lete i počinjaju zločine. To je bio način da se zajednica osjeća zaštićenom, tako da te žene tamo ne napadaju. To je tužno, smatram da je to vid mizoginije koju provode i druge žene i muškarci", opisala je. Žene tako ostaju u kafijanskoj mreži u kojoj svaka njihova izjava i postupak mogu samo potvrditi sve za što su optužene.

"Ne dajte da vas vještice zavaraju, one znaju biti lukave i zavodljive", kaže u filmu policijski šef koji vodi logor. U takvom logorima žene mogu birati; ili će prihvatiti identitet koji su im nametnuli i ostati unutra cijeloga života ili će pobjeći i riskirati da ih bilo tko ubije kao označene da su opasne. Kakva psihoza oko "vještica" vlada Zambijom pokazuje i to što su maloj Mulumbwi, djevojčici koja je glumila u filmu, mještani njenog sela rekli da je to snimanje filma zapravo vještičji posao, te da će ih filmaši nakon snimanja ubiti i pojesti.

Fotografije Anje Ringgren Lovén iz Nigerije Tragična sudbina Life Djecu tuku i progone jer misle da su vještice

Mulumbwa je imala sreću što ju je slučajno uslikao turist, slučajno direktor filma za lokaciju, opet slučajno Nyonin suprug. Nisu imali pojma kako se zove, pa su morali tražiti pomoć lokalnog poglavice.

"On je nekoć radio u nacionalnoj avijaciji, tako da je bio vrlo ugledan. Poslali su mu sliku, a on je angažirao ljude da pretražuju cijelo to ogromno područje", opisala je Nyoni kako su našli djevojčicu, glavnu glumicu koja je oduševila Cannes svojom glumom. Ali nije išlo odmah tako glatko. "Bila je jako napeta. Vrlo tiha i povučena", opisala je Nyoni kako je oprezno morala pristupati duboko traumatiziranom djetetu.

U Zambiji se inače događaju i takve stvari da se bivšeg ministra mora osuditi jer je lovio vještice, da se škola mora zatvoriti jer su u strahu od vještica pobjegli nastavnici, da pobješnjela gomila nekoga zatuče na ulici jer smatra da je riječ o osobi koja se bavila vradžbinama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.