Kultura
518 prikaza

Nominirani za Oscara, od Etiopije i Islanda do SAD-a

Pripreme za dodjelu nagrade Oscar
Press Association/PIXSELL
Po broju nominacija odskaču komični mjuzikl i ZF drama, a večer se najavljuje i kao obračun s Trumpom

Mjuzikl "La La Land" apsolutni je favorit ovogodišnje dodjele Oscara, i to kao film koji se postavio uz bok klasicima "Titanic" (1997.) i američkoj drami "All About Eve" (1950.). "La La Land" je ove godine već poharao Zlatni globus u čak 7 kategorija, a uoči Oscara predvodi i s 11 nominacija na britanskom natječaju BAFTA. Redatelj filma Damien Chazelle poznat je po filmu "Whiplash" iz 2014. koji je prije dvije godine nagrađen s dva Oscarova trofeja.

Sada je, pak, "La La Land" s glumcima Ryanom Goeslingom i Emmi Stone nominiran, između ostalog, i u kategorijama za najboljeg glumca i najbolju glumicu. Sljedeći najuspješniji po broju nominacija za Oscara je film "Arrival" francusko-kanadskog redatelja Denisa Villeneuvea, koji se reanije proslavio kriminalističkim trilerima "Prisoners" (2013.) i "Sicario" (2015).

Jodie Foster, prosvjed na Beverly Hillsu protiv Donalda Trumpa uoči Oscara Top News Hollywood Trumpu priprema žestoku dodjelu Oscara

"Arrival" je adaptacija kratke ZF priče "Story fo your life" o dolasku izvanzemaljaca i našem prvom kontaktu s njima američkog spisatelja Ted Chienga. Film je uoči Oscara nominar za Zlatni globus za najbolju žensku dramsku ulogu koju nosi američka glumica Amy Adams, te za najbolji soundtrack islandskog kompozitora Jóhanna Jóhannssona.

On se ranije proslavio glazbom u "The Theory of Everything" (2014) za koji je 2015. dobio nagradu BAFTA-e i Zlatni globus. "Arrival" je na BAFTA-i nominiran devet puta, a sad je za Oscar nominiran u osam kategorija. Time se svrstao uz velike ZF hitove "District 9" (2009.), "Avatar" (2009.), ali i klasike "E.T. The Extra-Terrestrial" (1982.) i "Star Wars" (1979.). Glavne likove u filmu igraju Amy Adams i Jeremy Lee Renner u ulozi teorijskog fizičara Iana Donnellyja i američki glumac i producent Forest Whitaker u ulozi pukovnika G. T. Webera.

Za najbolju sporednu mušku ulogu za Oscara nominirani su američki glumac Mahershala Ali ("Moonlight"), sin popularnog američkog glumca iz doba klasičnog hollywoodskog filma, Lloyda Bridgesa i spisateljice Dorothy Bridges, potom Jeff Bridges ("Hell or High Water"), Michael Shannon ("Nocturnal Animals"), mladi britanski glumac Dev Patel ("Lion") poznat po ulozi Sonnyja u britanskoj romantičnoj drami ""The Best Exotic Marigold Hotel" iz 2011. i Lucas Deghes ("Manchester by the Sea").

La La Land Objavljeni nominirani Kultura Oscar 2017.: 'La La Land' je dobio rekordnih 14 nominacija

Za najbolju glavnu mušku ulogu nominirani su Casey Affleck ("Manchester by the Sea"), Andrew Garfield ("Hacksaw Ridge") poznat još i kao glavni lik u remakeu "Spider-man" iz 2012. i nastavka iz 2014., osvajač ovogodišnjeg Zlatnog globusa Kanađanin Ryan Goesling ("La La Land"), dansko-američki glumac poznat po ulozi Aragona u trilogiji "Gospodaru prstena" Viggo Mortensen ("Captain Fantastic") i Denzel Washington ("Fences").

Za najbolju žensku sporednu ulogu nominirane su Viola Davis ("Fences"), britanska glumica Naomie Harris ("Moonlight") poznata po ulozi Eve Moneypenny u nastavku "Skyfall" iz serijala o Jamesu Bondu, potom Nicole Kidman ("Lion"), višestruka dobitnica Zlatnog globusa, BAFTA-e i Oscara Octavia Spencer ("Hidden Figures"), oskarovka Michelle Williams ("Manchester by the Sea").

A za najvredniji trofej, za glavnu žensku ulogu nominirane su Emma Stone ("La La Land"), Natalie Portman ("Jackie"), Meryl Streep ("Florence Foster Jenkins"), etiopsko-irska glumica Ruth Negga ("Loving"), te francuska glumica Isabelle Huppert ("Elle") najpoznatija po ulozi profesorice klavira u Hanekeovom erotskom trileru "The Piano Teacher" iz 2001.

Oscari Cijena nagrade Kultura Najprljavija igra na svijetu: Koliko plaćaju za Oscara?

Za najbolji film u bubanj su ušli "Arrival", povijesna ratna drama "Hacksaw Ridge", drama "Fences", akcijska kriminalistička drama "Hell or Highwater", "La La Land", "Lion", "Manchester by the Sea" i "Moonlight". Očekuje se izrazito politički vruća večer uoči koje su hollywoodski laureati žestoko prosvjedovali protiv 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.