Kultura
441 prikaza

FBI želi zaradu "Vuka s Wall Streeta" od 3,5 milijardi dolara

Scene iz filma Vuk s Wall Streeta
Themoviedb.org
U masivnoj tužbi američka vlada tvrdi kako su dobro povezani malezijski prevaranti ukrali 3,5 milijardi dolara kako bi kupovali stanove, hotele, avione i jahte u New Yorku

U masivnoj tužbi američka vlada tvrdi kako su dobro povezani malezijski prevaranti ukrali 3,5 milijardi dolara kako bi kupovali stanove, hotele, avione i jahte u New Yorku. Dio tog novca također je poslužio za financiranje holivudskog megahita "Vuk s Wall Streeta", tvrde FBI-evi agenti. Unatoč zvjezdanom statusu holivudskog glumca Leonarda DiCaprija i redatelja Martina Scorsesea, za realizaciju filmskog hita "Vuk s Wall Streeta" iz 2013. godine trebalo je više od šest godina jer studiji nisu imali volje investirati u njihov rizičan R-rangiran (ne preporučljiv za mlađe od 17 godina) projekt.

Pomoć je pristigla iz praktički nepoznate produkcijske kuće imenom Red Granite Pictures. Iako je dotad proizvela samo jedan film, Red Granite priskočila je s više od 100 milijuna dolara potrebnih za snimanje priče prepune seksa i droga, o burzovnom varalici. Američko je Ministarstvo pravosuđa sada podiglo optužnicu s tvrdnjom da je mnogo novca za izradu tog filma o muljaži s dionicama preusmjereno iz državnog fonda 9000 milja dalje u Maleziji, utemeljenoga kako bi podupro lokalni ekonomski razvitak.

Fond 1Malaysia development Bhd. ili 1MBD osnovao je prije sedam godina premijer Malezije, Najib Razak. Njegov posinak, Riza Aziz, predsjedavajući je Red Granite Picturesa. 

1MDB fond aktualno je u fokusu brojnih istraga u zemlji i inozemstvu, iz kojih proizlazi 11 milijardi duga koje je generirao kao i pitanja postavljana u domicilnoj Maleziji o načinu korištenja toga novca. Istražitelji u obje zemlje vjeruju kako je 155 milijuna dolara podrijetlom iz 1MDB premješteno u Red Granite godine 2012., kružnom rutom što je uključivala offshore kompanije. Isti put novca opisuje osoba bliska 1MDB poslovanjima.

- U Maleziji su se moćnici s tim novcem ponašali kao da je njihov osobni bankovni račun, a ne javni fond - rekla je američka državna tužiteljica Loretta Lynch na tiskovnoj konferenciji za medije.

Vlasti su u Singapuru ovaj tjedan objavile kako su zaplijenile 240 milijuna singapurskih dolara u njihovoj vlastitoj agenciji o 1MDB.

Ovo američka vlada želi zaplijeniti;

- Svu zaradu od filma "Vuk s Wolf Streeta"

- Nekretnine i pokretbube u New Yorku stečene prljavim novcem

- Djela kalsične umjetnosti od kojih je jedna slika Vincenta Van Gogha "La Maison de Vincent a Arles", zatim Monetov "Saint Georges Majeur" i druga slavna djela

- Multimilijunska investicija u tvrtki EMI Music Publishing

Scene iz filma Vuk s Wall Streeta | Author: Themoviedb.org Themoviedb.org

Priča kako je „Vuk s Wall Streeta“ financiran dovodi tako u isti kontekst holivudske celebrityje s plejadom likova poznatih po vezama s premijerom Malezije. Ide to od zabava po Cannesu i na jahtama, do rasipanja na raskoš poput rijetkoga, milijun dolara vrijednog postera za film i originalni kipić Oscara iz 1955. Film krcat prikazima razvrata na Wall Streetu nije distribuiran u Maleziji nakon što su mjerodavni zahtijevali da se izreže više od 90 scena kako bi se uskladio s lokalnim zakonitostima morala, stoji u službenom priopćenju iz Malezije.

Tijek novca

Na pitanje o financiranju u intervjuu New York Timesu iz 2014., Aziz je kao glavnog investitora naveo izvjesnog biznismena u Abu Dhabiju imenom Mohamed Ahmed Badawy Al-Husseiny. „Nema tu malezijskog novca“, ustvrdio je. Dotični Al-Husseiny je Amerikanac koji je tada predsjedavao Aabar Investments PJS-u, ekstenziji nezavisnog fonda IPIC. Tvrtke u vlasništvu države poslovale su s 1MDB-om. Na primjer, IPIC je davao garancije nekim malezijskim mjenicama.

Povezano s jamstvima IPIC-a, iz 1MDB-a je priopćeno kako u korporativnim dokumentima iz 2102. stoji da je proslijeđeno 1,4 milijarde dolara Aabaru kao zalog.  Istražitelji smatraju da spomenuti novac nikada nije stigao Aabaru u Abu Dhabi, nego umjesto toga drugoj kompaniji gotovo istoga imena što ju je Al-Husseiny pomogao osnovati na Britanskim Djevičanskim otocima, Aabar Investments PJS Ltd. Detektivi nadalje sumnjaju kako je 155 milijuna spomenutog novca potom otišlo u Red Granite Capital, tvrtku koju je Aziz osnovao kako bi na njoj izgradio filsku kompaniju. 

Dokumenti što ih razlaže Journal pokazuju tri transfera na račun Red Granite Capitala: 60 milijuna $, 45 milijuna $ i 50 milijuna 4 iz godine 2012. Transferirane svote od 60 milijuna $ i 45 milijuna $ proknjižio je Red Granite Capital kroz ugovor o zajmu kompanije s Britanskih Djevičanskih otoka, skoro identičnog naziva s Aabar Investmentsom.

Sa financijašima se zabavljali i glumci

Na dan 31. prosinca 2012., pri kraju snimanja, mnogi od sudionika čekali su Novu Godinu na feštama po Australiji, a potom odletjeli u Las Vegas unajmljenim jetlinerom kako bi proslavili još jednom. Među svečarima bili su Aziz i Low, zvijezde „Vuka s Wall Streeta“, DiCaprio i Jonah Hill te pjevač i glumac Jamie Foxx, na osobni Aziziv poziv. Foxxov glasnogovornik sada na to nema komentara, a Hillov ne odgovara na upite.

Šest mjeseci poslije debija filma, DiCaprio, Aziz i Low nazočili su Svjetskom prvenstvu u nogometu u Brazilu, provodeći se na Topazu, 147 metara dugoj jahti u vlasništvu Šeika Mansoura Bin Zayed Al Nahyana, predsjedatelja fonda IPIC iz Abu Dhabija. Šeih Mansour, koji je također i izaslanik premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, tada nije bio u njihovu društvu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.