Ekonomix
1493 prikaza

Zuckerberg lagao kad je kupovao WhatsApp - čeka ga kazna

Facebook
Jochen Eckel/DPA/PIXSELL
Facebook je platio 22 milijarde eura za WhatsApp i to preuzimanje je opet pod povećalom Europske komisije

Europska komisija optužila je Facebook da su pružili neistinite informacije tijekom preuzimanja WhatsAppa vrijednog 22 milijarde dolara. Naime, tada je Europska komisija otvoreno pitala Facebook postoji li mogućnost dijeljenja informacija između dviju kompanija i postoji li mogućnost da se korisnički računi na te dvije usluge povežu.

Točnije, Margrethe Vestager ih je pitala je li moguće povezati Facebook račun i WhatsApp broj telefona. Tada su iz Facebooka rekli da to nije moguće, ali nedavno je došlo do nekih promjena.

U kolovozu ove godine je WhatsApp najavio mogućnost upravo takvog povezivanja korisničkih računa. Objasnili su to lakšim pronalaženjem prijatelja i boljim oglasima unutar same aplikacije. Europska komisija zabrinuta je da je Facebook namjerno ili nenamjerno pružio netočne informacije.

Margrethe Vestager | Author: Jan Haas/DPA/PIXSELL Jan Haas/DPA/PIXSELL

Facebook ima do kraja siječnja iduće godine da pruži zadovoljavajuće odgovore i potvrde li se sumnje Komisije, Facebooku prijeti kazna u stotinama milijuna eura. EK može odrezati kazne do 1% prihoda kompanijama, a u Facebookovu slučaju to bi moglo iznositi i do 180 milijuna eura.

Ranije ove godine je Vestagerica rekla da će pomno paziti na to kako točno kompanije koriste podatke o svojim korisnicima. Predstavnica komisije za tržišno natjecanje stupila je u dosta otvoren rat s američkim tehnološkim gigantima nakon što je Appleu naredila plaćanje 13 milijardi eura poreznog dugovanja Irskoj, a posebno je zanimljivo i da je otvoreno nekoliko istraga protiv Googlea.

"Kompanije moraju dati Komisiji točne informacije tijekom istrage o preuzimanju. Ovu obavezu moraju shvatiti ozbiljno. Brzina i učinkovitost našeg odobrenja zavisi od točnosti informacija koje nam daju kompanije u pitanju. U ovom slučaju Komisija je mišljenja da nam je Facebook dao netočne ili nepotpune informacije tijekom istrage. Sada im dajemo priliku da odgovore", rekla je Vestager u kratkoj izjavi na stranicama Europske komisije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.