Ekonomix
367 prikaza

Zakon zabranio slanje mailova zaposlenima nakon radnog vremena

Gmail
Borna Filic (PIXSELL)
U svakoj kompaniji gdje je više od 50 zaposlenika, nadređeni ih ne bi smjeli kontaktirati nakon kraja radnog vremena

Ništa ne može upropastiti opuštajući vikend ili slobodno vrijeme poput maila iz ureda. Čak i ako se ništa ne treba raditi prije ponedjeljka ili sutrašnjeg radnog dana, neželjeni upad posla lako kvari roštilj, druženje s prijateljima ili samo izležavanje. Sada je zemlja poznata po tome što svim svojim zaposlenicima jamči plaćenih 30 dana odmora u godini donijela novi zakon -  u svakoj francuskoj kompaniji koja ima više od 50 zaposlenika ne smiju se slati mailovi radnicima nakon isteka radnog vremena.

Udruge za zaštitu prava radnika podnijele su zahtjev za taj zakon nakon što su brojne studije utvrdile kako je u digitalnom dobu ljudima sve teže napraviti stvarni odmak s posla nakon što s njega odu.
Novi zakon trebao bi smanjiti stres i dati ljudima prednost istinskog uživanja u njihovom slobodnom vremenu.

- Sva istraživanja pokazuju da je danas znatno više stresa povezanog s poslom, a taj stres je stalan - rekao je Benoit Hamon iz francuskog Nacionalnog vijeća.

Dodaje kako poruke i mailovi od nadređenih toliko napadaju slobodu čovjeka, da to često rezultira "pucanjem".
Novi zakon trebao bi ogranitičiti utjecaj kompanija na privatan život zaposlenika, a iako za oglušivanje na to nije propisana zakonska kazna, tvrtka će se naći na crnoj listi onih koji nemaju kolegijalan odnos te nisu poželjna mjesta za rad.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.