Ekonomix
2741 prikaza

Vlasnik TDR-a za 49 milijardi dolara kupuje konkurenciju

Cigarete
REUTERS
Megakompanija postat će najveći proizvođač duhana i duhanskih proizvoda na svijetu

British American Tobacco, vlasnik Tvornice duhana Rovinj, u utorak je objavio da će za 49,4 milijarde dolara preuzeti Reynolds American, drugu najveću duhansku kompaniju na svijetu. Tako će dva duhanska diva postati daleko najveća kompanija koja se bavi preradom i prodajom duhana na svijetu. BAT već neko vrijeme ima u svom vlasništvu 42% dionica Reynoldsa, a prije nekoliko mjeseci pokrenuli su proces preuzimanja i ostalog paketa dionica.

U listopadu su iz BAT-a nudili 47 milijardi dolara za kupovinu 58% dionica, ali morali su pojačati ponudu kako bi direktori Reynoldsa pristali na prodaju. Nova ponuda iznosi nešto manje od šezdeset dolara po dionici i predstavlja premiju od oko 25% u odnosu na cijenu dionica u danima prije slanja prve ponude prije tri mjeseca. Ako dioničari i agencije za tržišno natjecanje odobre spajanje, očekuje se da će sve početi negdje u trećem kvartalu ove godine.

Postojeće snažne veze između kompanije odražavale su se i u prodaji različitih cigareta. Primjerice, Reynolds je prodavao Pall Mall na američkom tržištu, a BAT ih prodaje na više od stotinu međunarodnih tržišta. Dogovor će omogućiti i spajanje resursa u istraživanju novih tržišta duhanskih proizvoda kao što su to e-cigarete.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.