Ekonomix
6088 prikaza

Superbogati svojoj djeci ostavljaju vrlo malo - zašto?

Bill Gates
Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL
Sve više bogataša odlučuje se na pomalo iznenađujuće poteze kako bi osigurali djeci egzistenciju

Što je zajedničko Stingu, Billu Gatesu i Warrenu Buffetu? Sva trojica imaju basnoslovno bogatstvo i sva trojica ne planiraju ostaviti ga svojoj djeci.

Sting je nedavno ispričao u razgovoru za Daily Mail da većinu bogatstva od oko 300 milijuna dolara neće ostaviti djeci u nasljedstvo. "Ne želim im ostaviti bogatstvo koje će im biti samo uteg oko vrata. Moraju raditi. Sva moja djeca su toga svjesna i rijetko me traže bilo što, a ja to jako poštujem i cijenim", rekao je popularni pjevač.

Bogate nasljednike prati ugled da neće morati ništa raditi zato što su im roditelji osigurali ugodan život bogatim nasljedstvom. Poznata britanska kuharica Nigella Lawson rekla je: "Odlučna sam da moja djeca neće imati financijsku sigurnost. Činjenica da ne bi morali zarađivati novac bi ih uništila".

Prijenos bogatstva

Bogate obitelji oduvijek imaju takve brige, ali američkom gospodarstvu se približava najveći transfer bogatstva u povijesti. Više od 460 milijardera širom svijeta u sljedećih će 20 godina na svoje nasljednike prenijeti 2,1 bilijun dolara što je približno jednako indijskom BDP-u ili bogatstvu koje je izgubljeno na burzama dan nakon lipanjskog referenduma o Brexitu. 

Prema navodima iz izvješća švicarske banke UBS i konzultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC), radi se o "najvećem prijenosu bogatstva u povijesti", prenosi magazin Forbes. Naime, UBS i PwC procjenjuju da je trećina od 1400 milijardera koje oni prate trenutno starija od 70 godina. Ta skupina drži 40 posto ukupnog  bogatstva koje je u rukama male skupine milijardera. Najveći dio bogatstva prenijet će američki milijarderi, odnosno 1,1 bilijun dolara, dok će nasljednici u Europi dobiti 600 milijardi dolara.

Bill i Melinda Gates navodno su odličili ostaviti djeci po 10 milijuna dolara, što je kikiriki u odnosu na više od 70 milijardi dolara ukupnog njihovog bogatstva. Troje djece Warrena Buffeta ima osigurano po dvije milijarde dolara, ali ostatak novca će otići u dobrotvorne svrhe.

Kako je sam Buffet jednom prilikom rekao: "Djeci treba ostaviti dovoljno novca da misle kako mogu postići bilo što, ali ne toliko novca da ne žele uraditi ništa".

Na raspolaganuju 2,5 milijuna dolara

"Vjerojatno smo o tome razmišljali više nego o bilo čemu drugom", rekao je jedan milijunaš za britanski Independent. Britanski poslovni čovjek i njegova supruga odrastali su ugodnim životom srednje klase i htjeli su imati plan kojim će osigurati financijsku sigurnost djeci, ali im i dati motiva za rad. "Bili smo užasnuti činjenicom da bi djeca mogla od mladosti imati ogroman novac", priča taj anonimni bogataš.

Inspiraciju su pronašli u Warrenu Buffetu i svakom djetetu su osigurali fond od 2,5 milijuna dolara. Fondom upravljaju stručnjaci, a novac mogu isplatiti za troškove obrazovanja, liječenja ili ulaganje u novi posao. Ostatak novca će stručnjaci ulagati kako bi zaradili.

Djeca kada napune 40 godina će dobiti na raspolaganje sav novac. Očekuju da će do svojih četrdesetih njihova djeca biti dovoljno zrela da znaju dobro raspolagati tim novcem. U mladosti ga mogu koristiti za razvoj poslovanja, a u starosti im može biti osiguranje ugodnog života.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.