Ekonomix
2069 prikaza

Suluda ideja: Želi da svi imaju po 3.000 kuna zlata

Zlato
Davor Visnjic (PIXSELL)
Guverner središnje banke želi da njegovi sugrađani počnu štedjeti u zlatu

Zatočen između Kine i Kazahstana, Kirgistan se odlučio na potez bez presedana u svijetu. Odlučili su nagovarati ljude da počnu štedjeti u zlatu. Guverner njihove centralne banke Tolkunbek Abdygulov kaže da je njegov san da svaki od šest milijun sugrađana posjeduje barem 100 grama zlata, prenosi Bloomberg.

"Zlato možemo čuvati na dulji vremenski rok. Usprkos fluktuacijama cijena na međunarodnom tržištu, zlato ne gubi vrijednost stanovništvu. Pokušat ću što prije ostvariti taj moj san", rekao je Abdygulov. Tamošnja centralna banka odupire se trendovima ostalih centralnih banaka. Naime, potražnja za zlatom je u padu već neko vrijeme, a centralne banke su prednjačile u tom trendu.

Guverner Abdygulov govori da je njegov plan realističan, iako bi to značilo da njegovi sugrađani trebaju posjedovati oko 600 tona zlata što je trideset puta više od kirgistanske godišnje proizvodnje zlata. Abdygulov je prešutio vremenski okvir u kojem želi svoje planove provesti u djelo.

Bogati Bliski istok | Author: Thinkstock Thinkstock

Kako bi plan ubrzao, centralna banka počela je izrađivati pločice zlata raznih veličina, a najmanja je od jednog grama. Sada njegovi sugrađani mogu spremati ušteđevinu u sefove kod komercijalnih banki, a mogu svoje zlato povjeriti i centralnoj banci. "Neki ljudi mogu zlato držati u kući ili ga jednostavno zakopati u zemlju", priča Abdygulov.

Kad je Abdygulov preuzeo guvernersko mjesto, vlasti su odlučile podići količinu zlata koje imaju u bankarskim rezervama i sada imaju oko 200 milijuna dolara vrijedno zlato u rezervi. Svake godine iskopaju oko 20 tona zlata, a središnja banka otkupljuje to isto zlato nacionalnom valutom. Nakon toga, mogu birati kada će zlato plasirati na međunarodnom tržištu. Prema dostupnim podacima, krajem prošle godine je u sefovima kirgistanske narodne banke ležalo oko 4 i pol tone zlata.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ZeljkoRiyadh 12:25 22.Veljača 2017.

    Samo mi, molim vas, objasnite kako ste došli do 3000 kn zlata u naslovu: ako je ideja da svatko uštedi 100g zlata, a to je nešto više od 3,2 unce (1 unca=31,103g), a trenutna "spot" cijena zlata je oko 1237 ... prikaži još! US$, radi se o iznosu oko 28,000.00 kn. Dakle, mogu progutati ideju o grešci u ispuštanju jedne nule, ali takva greška, pa još u naslovu...ccccc, zaista šlampavo!!!