Ekonomix
11145 prikaza

Saudijci pred kolapsom: Privatnim tvrtkama duguju milijarde

Kraljevska palača Saudijske Arabije
Arno Burgi/DPA/PIXSELL
Vahabijskom kraljevstvu prijeti raspad zbog rasipništva, igranja ratovima, naoružavanja džihadista, ekonomskog napada na SAD i Rusiju...

Ministar financija Saudijske Arabije Mohammed Aljadaan priznao je za AFP da njegova zemlja muku muči s milijardama dolara koje duguje na sve strane za obavljene građevinske, često megalomanske radove. "Ne sjećam se točno iznosa, ali riječ je o milijardama dolara", izjavio je ministar. Saudijska Arabija je direktno ili indirektno dužna mnoštvu građevinskih tvrtki, cijeloj masi radnika, od kojih nekoliko desetaka tisuća ne može izaći iz zemlje, jer su ostali bez svega, a neisplaćenih plaća. Došlo se dotle da nerijetko rodbina iz zemalja poput Indije ili Bangladeša kod kuće mora skupljati novac kako bi dobavili svoje bližnje nazad, iako su ovi u Saudijsku Arabiju otišli kako bi nešto zaradili za izvući njih iz bijede.

Saudijski kralj Salman Obitelj "onog" tipa Ekonomix S. Arabija duguje Bin Ladenovima stotine milijuna dolara

U listopadu se dogodilo do tada nezamislivo, da je Saudijska Arabija plasirala 17,5 milijardi dolara vrijednih obveznica kako bi bar donekle zakrpala proračunsku rupu nastalu zbog pada cijena nafte. Nafta je pola ekonomije vahabijskog kraljevstva i izvor 80 posto proračunskih sredstava. Takva zemlja doživjela je da je barel nafte, koji je prije dvije godine bio 110 dolara, danas oko 45. Što je najgore, sama Saudijska Arabija pokrenula je taj trend. Uglavnom zato da uništi američki naftni biznis s frakturiranjem, a po mnogima i kako bi udarila na ekonomske, posljedično i vojne temelje Rusije koja u Siriji brani vladu u Damasku od pada, dok Saudijska Arabija od početka tog rata 2012. naoružava neke od najgorih džihadističkih skupina poput al-Kaide. Ta zemlja troši i ogromne novce na svoj rat u Jemenu, u koji je direktno uključena.

Kraljevska palača Saudijske Arabije Predviđanja Top News 'S. Arabija raspast će se najkasnije do 2030.!'

Monarhija je, unatoč svemu tome, i danas jezivo rasipna; potrošnja je industrijski beskorisna, kao i subvencije, na vojsku se troši šakom i kapom, posebno u doba niskih cijena nafte javni sektor je najveći izvor poslova. Samo tvrtki Binladin Group, građevinskoj megakompaniji onog Osame bin Ladena, kraljevstvo duguje 270 milijuna dolara, što priznaje, te još 300 milijuna dolara što Saudijska Arabija ne priznaje. Binladen Group, pak, na sve strane duguje čak 30 milijardi dolara i sve skupa djeluje kao stanje pred potpuni kolaps. Bivši savjetnik ministra financija nedavno je prognozirao Saudijskoj Arabiji još samo 10 do 15 godina postojanja. Ta će zemlja ove godine imati proračunski deficit od 87 milijardi dolara i rapidno troši svoje donedavno ogromne rezerve novca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.