Ekonomix
1201 prikaza

SAD na travi zaradile više nego na Viagri i tekili zajedno

Kanabis
1/3
AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL
Već ove godine prihodi će doseći možda i 6 milijardi dolara, više od industrije sladoleda

Proizvodnja legalne marihuane donijela je tijekom prošle godine proizvođačima u SAD-u između 4 i 4,5 milijardi dolara, čime je po prihodima pretekla i Viagru i tekilu. Time su prihodi u odnosu na godinu ranije skočili za oko 30 posto, prema Marijuana Business Factbook, industrijskom izvještaju koji redovito izdaje Marijuana Business Daily.

2016. godina time se pretvorila u veliku i značajnu godinu za "travu". Istog dana kad su se održavali predsjednički izbori, sedam američkih država legaliziralo je marihuanu, a jedna od njih bila je i Kalifornija, šesta ekonomija svijeta. Time je marihuana postala legalna po skoro cijeloj zapadnoj obali SAD-a.

Prema Gallupu, danas legalnu marihuanu podržava 60 posto Amerikanaca, prema Pew Researchu 57 posto, dok je još 2005. podrška marihuani iznosila samo 35 posto. Najveći dio onih koji podržavaju legalizaciju živi u američkim državama koje su je i legalizirale. Dva su trenutka bila prijelomna.

Prvi kad je javnost postala svjesna medicinske vrijednosti korištenja te biljke, pod liječničkim nadzorom naravno, te drugi kad su primjeri legalizacije pokazali da je riječ o velikom biznisu s brojnim pozitivnim posljedicama po ekonomiju, te čak i u određenoj mjeri po smanjenje ovisnosti o teškim drogama.

Slično kao što je to svojevremeno bilo u Nizozemskoj. Posao s marihuanom ne pokazuje znakove da jenjava. Već za ovu godinu predviđa se da će rast prihoda biti daljnjih 30 posto, što bi značilo između 5,1 i 6,1 milijardi dolara. To bi značilo da bi proizvodnja marihuane uspjela po prihodima preteći čak i proizvodnju sladoleda.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • doni 22:48 23.Kolovoz 2017.

    netocni podaci skroz