Ekonomix
3769 prikaza

Robovi u nehumanim uvjetima rade za Panasonic i Samsung

Elektronička industrija, ilustracija
Pixabay
The Guardian je objavio potresne ispovijesti o pozadini izrabljivanja iza svjetskih elektroničkih marki

Svojim otkrićem o radnicima iz Nepala koji za ta dva vodeća svjetska proizvođača elektroničke opreme rade praktično ropski, Guardian je doveo u škripac Samsung i Panasonic. Guardian je došao do 30-ak Nepalaca koji su posvjedočili da u Maleziji rade i do 14 sati na nogama bez pravog odmora, da im ne plaćaju plaće koje su im obećali, da su im povrh svega kooperanti koji su ih u Maleziju iz Nepala doveli u pogone Samsunga i Panasonica, to što su im našli posao naplaćivali i do 1200 eura. Samsung i Panasonic na Guardianovo otkriće promptno su uzvratili da ih istih stopa kreću u istragu zlostavljanja radnika. Jedna od metoda kojom se kooperanti služe je i oduzimanje putovnica Nepalcima nakon što bi ovi stigli u Maleziju, što je u toj zemlji apsolutno nelegalno, ali i što se vrlo često događa.

Djeca robovi u Alpama Šokantna povijest Life Mračna Švicarska: Siromašnu djecu držali su kao robove

Nepalci su Guardianovom istraživačkom novinaru rekli da im za platiti kooperantima trebaju tri do četiri cijele cjelcate mjesečne plaće. A onda im se dogodi da im još plaće naprosto ne isplaćuju, da rade poslove koje nisu dogovorili ili da im plaćaju premalo. A što ako bi im palo na pamet da naprosto odu iz ropskog položaja? "Rekli su nam: 'Ako ne budete radili, onda ćemo vas pokopati ovdje u Maleziji'", ispričao je jedan od intervjuiranih Nepalaca. "Da sam znao da ćemo morati raditi u ovakvim uvjetima i s ovakvim plaćama, nikad ne bi došao", ispričao je drugi. Treći je opisao da mu je strani agent u Katmanduu prvo naplatio uslugu nalaženja posla 115.000 rupija, nešto manje od 1000 eura, ali mu je dao priznanicu od samo 10.000 rupija. I još mu napomenuo da na aerodromu, ako ga tko što pita, izvoli reći da je to sve što je morao platiti. Ti su ljudi sada zatočeni u Maleziji. Neki od njih nisu uspjeli otplatiti dug niti nakon 15 mjeseci crnčenja u pogonima Samsunga i Panasonica. "Ispada da moraš raditi čak tri godine samo za otplatiti dug", povjerio se Guardianu još jedan od Nepalaca. U svom 12 ili 14-satnom radnom danu, radnici imaju pravo na pauzu od samo 45 minuta.

Ribolov u Indoneziji Ribolov do smrti Life Sramotno otkriće: Morske plodove za Europu izlovljavaju - robovi

Kao i još sedam minuta za popiti vode svaka dva sata. Prema podacima kojima raspolaže Guardian, trenutno je u položaju ropskog rada trećina svih radnika u elektroničkoj industriji Malezije, što se u posljednje vrijeme pretvara u poveći skandal u toj zemlji. Malezija, inače, elektroničkom industrijom pokriva 35 posto svog izvoza. U svojoj reakciji Samsung navodi da tvrtka od svojih kooperanata i dobavljača traži apsolutno poštivanje svih zakonskih odredbi o radu, te da do sada nisu uočili kršenja zakona i izrabljivanja koja navodi Guardian. Panasonic također navodi da od svojih dobavljača traže isto, te da su istog trenutka po Guardianovom otkriću poduzeli široku istragu kako bi provjerili navode o izrabljivanju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.