Ekonomix
292 prikaza

Profesionalac je kupio dionice Mercedesa i BMW-a, a ja zbog škole ne srljam

BMW press
Jedno od pravila investiranja je - ne kupuj poslove koje ne razumiješ. A što znam o proizvodnji automobila?! Dok se ne načitam o tome, mirujem

Dionica te firme je porasla pet posto, značajno mi je, naglasivši pet posto, prije 15 godina rekao ozbiljni bankar. U to su se doba lakovjerni naivci gotovo smijali ljudima koji govore o - ozbiljnim kompanijama, paze što kupuju, zadovoljava ih rast cijene dionice pet, a presretni su sa sedam ili deset posto. Vjetrovi su puhali tako snažno da su letjele i krave, a kamoli purani.

Prije nego što će cijene dionica padati pedeset i više posto, na prodaji će ih biti koliko hoćeš, ali satima baš nitko neće biti na kupnji, mnogo je ljudi uzimalo kredite da bi ulagalo u fondove koji su radili i po deset posto mjesečno. Neki su čak davali i otkaze u firmama. Jer tko bi pametan radio ako ti plaća padne s neba!? Upozorenja razumnih da je to neodrživo nisu pomagala. Takva je bila histerija, koja je na kraju opako oštetila i tržište kapitala i njegov smisao. Mnogi su izgubili ušteđevine ili su gubici bili tako bolni da se nikad neće vratiti u igru.

 | Author: BMW press BMW press

Prije petnaest godina školarinu nisam platio gubicima, nego propuštenim dobicima. Nisam prodao kad je trebalo. I recimo da se škola danas vidi u oprezu koji ne smatram pretjeranim. Eto, Ivan Stojanović, koji od investiranja živi, na LinkedInu je objavio da je uložio u Mercedes i BMW, čija je dividenda na zatečenim cijenama oko devet posto. S obzirom na rast dobiti, ne bi bilo iznenađenje da iduće godine dividenda bude i 12 posto. Kompanije se ovih dana trže na četiri i pet godišnjih dobiti. Pogledao sam, dobit im raste. Ali ne da nisam istoga trena kupio, nego je pitanje hoću li uopće kupiti. Koliko mi amaterske mogućnosti dopuštaju, istražit ću. Vidjet ću.

Ali, što htjedoh reći, iako nisam ni direktor banke niti upravljam fondom, postao sam tip iz prve rečenice. Znam da ne postoji kompanija na kojoj se ne može izgubiti. Može. A pogotovo se može izgubiti na nekim cijenama dionica. Da, na nekim sam dionicama zaradio i tristo i više posto, ali sam svjestan da sam negdje imao više sreće nego pameti, a negdje sam naprosto uspio procijeniti koliko kompanija vrijedi, a platiti znatno manje. Pamtim i školarinu, padove i 90 posto. Dividenda mi je postala i mantra i molitva, a s prinosima, uključujući i dividende, na Zagrebačkoj i Ljubljanskoj banci i Spanu, od 12 do 16 posto, ne da sam sretan, nego se, narodski rečeno, lupam petama o dupe od sreće. I - savjet ne tražim niti bih ga dao - stvarno ne srljam.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:58 30.Studeni 2023.

    bravo