Ekonomix
407 prikaza

Posao stoljeća: Proizvođač Viagre kupio najvećeg proizvođača botoksa

Viagra
Damir Spehar (PIXSELL)
Riječ je o kupnji 'teškoj' 160 milijardi dolara, drugoj najvećoj u povijesti farmacije

Farmaceutski div Pfizer, proizvođač Viagre i Lipitora, lijeka za smanjivanje kolesterola kupio je svog velikog rivala, tvrtku Allergan, najvećeg proizvođača botoxa. Posao težak nevjerojatnih 160 milijardi dolara drugi je najveći poslovni potez u povijesti farmacije, a ovime nastaje i najveća farmaceutska kompanija na svijetu, piše CNN

Ova će kompanija tako postati veća od Johnson&Johnsona i Novartisa po vrijednosti, ali i po prodaji proizvoda.

Ovaj 'mega deal' je i pokazatelj velikih promjena u zdravstvenoj industriji, a Pfizer-Allergan će sigurno izazvati i brojne političke reakcije. Ovime se cijelo poslovanje seli u Irsku, gdje se nalazi sjedište Allergana.

Pfizer je posljednjih godina žestoko kritizirao porezne zakone u Americi, naročito nakon neuspjele kupnje britanskog AstraZenece.

Spajanja ovako velikih kompanija inače se rade upravo zbog poreznih inverzija. Veće kompanije, u ovom slučaju Pfizer, kupuju manje strane kompanije i potom sjedište, barem na papiru, sele na lokaciju gdje se nalazi sjedište manje kompanije.

Te su inverzije legalne, ali ih političari često kritiziraju zbog izbjegavanja velikih poreza.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.