Ekonomix
958 prikaza

Ovo je 5 sigurnih znakova da od vas nikad pravog vođe

Dvojica muškaraca koji se naguravaju
Themoviedb.org
Ako se prepoznajte u ovom opisu, vrijeme je da razmislite o zaokretu u karijeri

Kaže se da je razlika između šefova i lidera velika - šefovi naređuju, a lideri vode svoj tim. No, nije svatko rođen za lidera. Ako se prepoznajete u ovom opisu, niste rođeni lider i vrijeme je da prepustite mjesto nekom tko će uspješno voditi tim.

Gušite talente i energiju članova tima

Ako ne prepoznajete jedinstvene talente članova vašeg tima, ne pridodajete važnost njihovim posebnostima i vještinama, morate se zapitati jeste li prava osoba za posao. 

Pravi lideri će prepoznati snagu i vještinu svakog zaposlenika te će od njih izvući ono najbolje.

Zadržavanje informacija

Jedini razlog iz kojeg šefovi zadržavaju informacije je - moć. Kada informacije zadržavate za sebe, pokazujete zaposlenicima da vi imate moć, a moć ubija povjerenje. 

Ako skupljate i zadržavate informacije kako bi kontrolirali vaše zaposlenike, ova pozicija nije za vas. 

Mikro menadžment

Mikro menadžer stalno prati rad, radi planove i daje detaljan popis radnih mjesta i dužnosti, te isto tako postavlja rokove. Ako primijeti da se rokovi ne ispunjavaju, pomaže ili radi posao sam umjesto drugih, jer misli da zna bolje. Mikro menadžer, za razliku od menadžera, postaje opsjednut kontrolom, mnogim detaljima i unatoč svim dobrim namjerama postaje problem menadžer.

Vaša mora biti zadnja

Osoba čija riječ uvijek mora biti zadnja, bili oni u pravu ili ne, ima nisku emocionalnu inteligenciju

Ako se derete na vaše zaposlenike, ne poštujete njihovo mišljenje, prekidate ih do pričaju...niste rođeni lider i vrijeme je da prepustite svoje mjesto nekom drugom.

Vaš nastup će samo probuditi bunt u zaposlenicima i nećete moći funkcionirati kao uspješan i sretan tim.

Niste dostupni

Sastanci su važni i neophodni. No, kada dogovarate nepotrebne grupne sastanke s vašim zaposlenicima zapravo tratite njihovo vrijeme i pokazujete im da ih ne cijenite. 

Veći učinak imat ćete ako odvojite vremena za svakog zaposlenika pojedinačno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.