Ekonomix
52194 prikaza

Oni su nasljednici najbogatijih obitelji u Hrvatskoj

ivan todorić iva balent davor lukšić
PIXSELL
Neke bogataške obitelji godinama obučavaju potomke za preuzimanje svih poslova obitelji

Jabuka ne pada daleko od stabla, ako je stablo jabukovo. Tako bi se moglo opisati i nasljeđivanje kod nekih od najbogatijih hrvatskih obitelji. S jedne strane imamo potomke Todorića i Andabaka koji godinama rade u obiteljskim kompanijama, a s druge strane imamo Čermakovog sina Hrvoja kojem su draži bili trkaći automobili od nasljeđivanja očevog biznisa.

Ovo je tek kraći pregled nekih od najbogatijih nasljednika hrvatskih obitelji.

Luka Rajić (mlađi)

Stariji Luka Rajić obogatio se upravljanjem divom mljekarske industrije, Dukatom. Tvrtku je prodao Francuzima za oko 2 milijarde kuna i otišao u Švicarsku. Pretpostavlja se da će mlađi Luka naslijediti pozamašan dio očevog bogatstva, ali zasad ne pokazuje neku želju da slijedi oca poduzetničkim stopama. Zasad se više bavi pokazivanjem rasipanjem očeva bogatstva na društvenim mrežama.

Obitelj Čermak

General Ivan Čermak je jedan od najvećih naftnih igrača u Hrvatskoj. Uspio je prodati svoj Tifon, a zatim je za 100 milijuna eura kupio od OMV-a lanac od 63 benzinske postaje. Ima skladišta plina kojim trguje, posluje i s nekretninama.

Hrvoje i Andrea Čermak i Iva Balent | Author: Marko Jurinec (PIXSELL) Marko Jurinec (PIXSELL)
Sin iz prvog braka, Hrvoje Čermak, još uvijek se nije proslavio na poslovnom planu a približava mu se četrdeseti rođendan.

Još uvijek je poznatiji po prijateljstvu sa Severinom i incidentom na jednom koncertu iz 2014. godine nego po značajnijim poslovnim uspjesima. Svojevremeno se bavio vožnjom bolida u Formuli 3 

Obitelj Todorić

Pater familias najbogatije obitelji u Hrvatskoj već godinama je Ivica Todorić. Premda se obitelj velikim poslovima bavila i prije devedesete, njihov poslovni uzlet kreće 1990., godinu dana nakon osnivanja Agrokora. Tad je postao vlasnik nekoliko važnih trgovinskih tvrtki zahvaljujući privatizaciji. Šest godina od osnivanja Todorić je promijenio strukturu kompanije, a u vrijeme Sanaderove vlade otpisani su dugovi njegovih tvrtki od oko 400 milijuna kuna.

Sinovi Ivan i Ante Todorić već dulje vrijeme rade u Agrokoru, a stariji Ante dogurao je do mjesta dopredsjednika čitavog koncerna. Ivan Todorić nalazi se na mjestu predsjednika Nadzornog odbora Agrokor.

Todorićevo najstarije dijete, kćer Iva Balent, izvršna je direktorica marketinga Agrokora.

Obitelj Lukšić

Obitelj Lukšić hrvatskog podrijetla obogatila se u Čileu. Imaju rudnike bakra, banku, pivovaru. Na velika vrata su se vratili u Hrvatsku, gdje su kroz kupnju niza hotela postali najveći igrač u turizmu. Davor je unuk utemeljitelja carstva, pokojnog Andronica Lukšića, i vodi poslove u Hrvatskoj. Nadzire 16 njihovih tvrtki, odnosno oko 162 milijuna eura.

Obitelj Tedeschi

Emil Tedeschi, prijatelj Zorana Milanovića 1991. je osnivao Atlantic. “Žicu” za biznis naslijedio je od pradjeda, kojeg je trgovina dovela iz Venecije na Korčulu, te oca Svetozara, koji se ondje bavio hotelijerstvom dok ga 1974. nisu izbacili iz Partije. Tad odlazi u Zagreb na mjesto direktora sektora za razvoj i investicije u Zagrebačkoj tvornici papira(!). 

Emil je do prve direktorske pozicije dogurao s 22 godine, kad je postao šef milanske podružnice Meteor holding Londona. Gledajući prema vrijednosti kapitala i rezervi iz 2013., posjeduje preko 600 milijuna kuna, a prema Poslovnoj Hrvatskoj, upravlja s 15 milijuna eura, nadzire 222 milijuna eura, a povezan je s 20 objekata. No njegovo se ukupno bogatstvo procjenjuje na nešto manje od milijardu kuna.

Njegova djeca Liza i Emil zasad su samozatajni i rijetko ih se viđa u javnosti. Liza je studentica u Americi, a jedno vrijeme se pojavljivala u medijima kao djevojka košarkaša Cedevite Lovre Mazalina.

"Važno mi je da budu normalni i pristojno odgojeni mladi ljudi. Uz to, bitno je da imaju kvalitetno obrazovanje. Znanje im nitko ne može oduzeti, znanje daje sigurnost i neovisnost. Odabir zvanja i profesionalni razvoj ovisit će isključivo o njima", rekao je prije nekoliko godina Tedeschi o svojoj djeci.

Mlađi sin Emil još je više skriven od očiju javnosti. Iako je bilo za očekivati da će ići stopama oca i starije sestre, Emil mlađi odlučio se na studije na Zagrebačkoj školi za ekonomiju i menadžment.

Obitelj Andabak

Jako Andabak povezan je s 38 tvrtki prema Poslovnoj Hrvatskoj, upravlja s 15 milijuna eura te nadzire 55 milijuna eura. Carstvo je razvio na hotelima, no gledajući cijelu njegovu obitelj, zajedno u vlasništvu imaju više od 192 milijuna kuna.

Andabakove kćeri našle su se na visokim pozicijama, bilo unutar obiteljskih poslova, bilo u drugim kompanijama. Ivana Andabak bila je direktorica marketinga u koncernu Sunce, a ovih dana predsjednica je uprave Izvor osiguranja.

Sanja Gagulić, članica je Uprave koncerna Sunce i članica nadzornog odbora Izvor osiguranja. Ana Volk nalazi se na poziciji članice uprave za prodaju i marketing.

Obitelj Gavrilović

Obitelj Gavrilović naslijedila je tvornicu za preradu mesa vrijedi gotovo dvije milijarde kuna, a povezana je s još tri tvrtke. U posljednje vrijeme pokrenuto je više sporova u kojima se sudi zbog načina na koji su Gavrilovići došli do svoje tvrtke devedesetih.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.