Ekonomix
1932 prikaza

Katar na svjetsko prvenstvo troši pola milijarde dolara tjedno

Pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2022.
1/4
Andreas Gebert/dpa/DPA/PIXSELL
Neopisivo bogata konzervativna monarhija po prvi put trpi deficit, uvodi PDV... usput zlostavlja strane radnike

Ministar financija Katara Ali Shareef Al-Emadi objavio je da ta zaljevska monarhija svakog tjedna troši po pola milijarde dolara na pripremu Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine. "A to će se još i nastaviti sljedeće tri ili četiri godine kako bismo dostigli cilj da zemlja bude spremna za prvenstvo", kazao je na tiskovnoj konferenciji javlja AFP. Ukupno se procjenuje da će Katar potrošiti na pripremu nogometnog turnira nacionalnih reprezentacija 187 milijardi eura, oko 200 milijardi dolara.

Pritom nije riječ samo o stadionima, nego i o projektima poput cesta, željeznica, luka, novih aerodrom, bolnica i svega ostalog. "Ugovoreno je do sada 90 posto svih zacrtanih ugovora", kazao je ministar. Unatoč tome, katarski ministar tvrdi da to neće biti apsolutno najskuplji nogometni turnir, jer se, kaže, pritom ulaže i u infrastrukturu. Inače, koliko god Katar bio bogata zemlja s BDP-om po paritetu kupovne moći od oko 350 milijardi dolara godišnje, ta zemlja počinje osjećati posljedice ovakve rastrošnosti.

Pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2022. | Author: Andreas Gebert/dpa/DPA/PIXSELL Andreas Gebert/dpa/DPA/PIXSELL
Prošle godine, po prvi put u 15 godina, Katar je imao deficit, i to od 12 milijardi dolara. Za ovu godinu deficit je odobren do 7,7 milijardi dolara, no kako to biva s planiranim defiitom kad jednom krene... Katar leži na trećim najvećim rezervama plina na svijetu, dnevno proizvede 800.000 barela nafte. Ipak, sljedeće godine po prvi put uvodi PDV, a razmišlja se i o prodaji državnih obveznica, nešto što je do prije samo koju godinu na arapskom poluotoku bilo nečuveno.

Obveznice već plasira i jedna Saudijska Arabija. Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. u Kataru bit će jezivo umrljano ropskim radom stranaca na svim tim građevinskim projektima. Radnike iz Nepala, Bangladeša i sličnih zemalja katarske tvrtke i vlasti tjeraju da rade u tako užasnim uvjetima da se procjenjuje da će do 2022. poginuti ili poumirati čak 4000 radnika. Procedura je takva da im oduzimaju pasoše čim uđu u zemlju i tjeraju ih da ostanu do kraja ugovorenog razdoblja. Smještaj im je vrlo često u pravim pravcatim slumovima.

Kao i u Saudijskoj Arabiji, vrlo često se događa da im poslodavac iz ovog ili onog razloga naprosto ne isplati plaću. U listopadu prošle godine nizozemski sindikat FNV stao je iza radnika iz Bangladeša koji sada živi u Nizozemskoj i u njegovo ime tužio FIFA-u zbog eksploatiranja koje je radnik pretrpio u Kataru. Sve češće organizacije za ljudska prava pozivaju na bojkot svjetskog prvenstva u nogometu koje je po mnogočemu bez presedana u povijesti, i po fascinantnom i po zločinu nad ljudima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.