Ekonomix
2182 prikaza

HDZ-ovci se konačno dogovorili - Pucar novi šef Podravke

Marin Pucar tijekom vođenja Zvečeva
Petar Glebov (PIXSELL)
Svoje kandidate imali su ministri Goran Marić i Damir Krstičević, koji je čak kuvertirao ostavku jer njegov kandidat nije u srijedu bio izabran za novog šefa Podravke

Završila je sjednica Nadzornog odbora Podravke na kojoj je Marin Pucar imenovan novim predsjednikom Uprave, javlja Večernji list.

Tijekom dana postalo je jasno da Zvonimir Mršić neće preživjeti novi mandat u upravi Podravke. Odluka o njegovu nasljedniku na čelu Podravke morala se saznati danas zato što je Mršiću u ponos istjecao mandat. U igri su bila dva imena - ranije spomenuti Marin Pucar, bivši šef Zvečeva i konzultant Gordan Kolak.

Pucara, koji je inače bio član Uprave Podravke u vrijeme afere Spice gura ministar državne imovine Goran Marić, dok iza Kolaka stoji ministar obrane Damir Krstičević. Pucar je HSS-ovac koji je prije sedam godina smislio plan po kojem bi Podravku razbio na pet kompanija, pa prodao 25 posto udjela.

Podravka | Author: Marko Jurinec (PIXSELL) Marko Jurinec (PIXSELL)
Kolak je pak vrlo blizak ministru Krstičeviću. Tri godine bio je na čelu Dok-Inga, proizvođača strojeva za razminiranje, ali i tvrtke King ICT, u kojoj je svojevremeno Krstičević bio jedan od vodećih ljudi. Kolak je i član savjetničkog tima Damira Krstičevića za nabavu borbenih aviona, te je vrlo blizak predsjednici Kolindi Grabar Kitarović obzirom da je član njenog Vijeća za domovinsku sigurnost.

Kolak je aktivni član HDZ-a u kojem je pred izbore 2015. godine bio tajnik stranačkog Odbora za nacionalnu sigurnost na čijem je čelu pogađate – Krstičević.

Zbog ova dva kandidata došlo je do velike svađe u HDZ-u. Naime, ministar Krstičević je očekivao da će njegov kandidat biti izabran za novog šefa Podravke već u srijedu, no kako se to nije dogodilo Krstičević je zbog toga čak kuvertirao svoju ostavku.

Na skupštini Podravke u utorak imenovan je novi Nadzorni odbor Podravke. Država koja drži oko 25 posto udjela u Podravki pristala je na zahtjev mirovinskih fondova da ubuduće u NO ima tri člana, a to su Marko Kolaković, Luka Burilović i Slavko Tešija. Mirovinci koji drže više od 50 posto Podravke imat će četiri člana, a za predsjednika NO-a imenovan je Dubravko Štimac iz PBZ CO mirovinskog društva. 

Dogovor je i nadalje da država predloži predsjednika uprave, a mirovinski fondovi ostale članove uprave, čime su izuzetno zadovoljni jer do sada takav ulaz, bez obzira na udjel, u vodstvo Podravke nisu imali. Povjerenje Mršiću neće se dati unatoč dobrim poslovnim rezultatima u vrijeme petogodišnjeg mandata, u kojem je udvostručio vrijednost kompanije i prema ovotjednim podacima s burze vrijedi više od tri milijarde kuna, dok su prihodi od prodaje prešli iznos od četiri milijarde kuna. No, kada je Podravka u pitanju, ali i najveći dio tvrtki u kojima država ima udjel, rezultati su manje bitni u odnosu na stranačku pripadnost.

Zvonimir Mršić | Author: Boris Scitar/PIXSELL Boris Scitar/PIXSELL
Zvonimir Mršić došao je u vrijeme SDP-ove Vlade, pa je bilo jasno da neće dobiti povjerenje aktualne vlasti. Čak se i Mršić nedavno sastao s Plenkovićem, koji nije mogao zanijekati dobro poslovanje Podravke, no isto tako i premijer zna da ostali članovi HDZ-a ne bi olako gledali na njegovu moguću podršku Mršiću. 

Marina Pucara zagovara jedan dio Vlade, jer ima menadžerskog iskustva u vođenju prehrambene kompanije. Profesor Marko Kolaković zajedno s timom unutar gospodarskog odbora HDZ-a koji vodi već oko tri godine raspravlja o poboljšanju poslovanja Podravke, jer smatra da način na koji je Mršić vodio poslovanje nije dobro. Prije svega su zamjerali što Podravka ne koristi više domaćih sastojaka u svojim proizvodima. Kolaković je dugogodišnji poznanik premijera Andreja Plenkovića, koji je ipak izgleda odlučio stati sa strane. U slučaju da Kolaković i bude izabran, u tom bi mu slučaju trebalo naći zamjenu u Nadzornom odboru.

Tko god dođe na čelo Podravke, imat će jako dobru startnu poziciju jer kompanija ima izuzetno dobre rezultate poslovanja, a položaj koji Podravka sada ima govori da se u sljedećih pet godina sadašnja vrijednost može dodatno udvostručiti, što je i bio cilj sadašnje uprave. Prema rezultatima poslovanja objavljenima u utorak, Grupa Podravka ostvarila je u 2016. neto dobit od 182,4 milijuna kuna, što je 54,7 posto više nego godinu dana prije, bez utjecaja jednokratnog konsolidacijskog efekta Žita i odgođenog poreznog prihoda Belupa u 2015.godini, piše Večernji list.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.