Ekonomix
15970 prikaza

Do jučer bahati Erdogan Berlinu: Spasite mi ekonomiju!

Recep Tayyip Erdogan u šetnji tunelom ispod Bospora
Handout/REUTERS/PIXSELL
Njemačkoj godinama prijeti valom izbjeglica, traži izručenja Kurda, progon njemačkih novinara, a sad...

Njemački mediji jedva su dočekali curenje kojega se dočepao Der Spiegel da je turski državni vrh od Berlina zamolio gospodarsku pomoć. Riječ je bila o posjetu turskog premijera Mehmeta Simseka još pretprošle srijede njemačkom ministru financija Wolfgangu Schäubleu, na kojem je Erdoganov premijer Schäublea zamolio da pomogne posrnuloj ekonomiji Turske.

Turska lira Nije računao na to? Ekonomix Nakon puča trese se gospodarstvo, temelj vlasti Erdogana

Razlog zašto je njemačke medije vijest razvedrila jest to što je Recep Tayyip Erdogan posljednjih godina često zapravo prijetio članicama EU-a da oni trebaju Tursku, a ne Turska njih, više manje otvoreno argumentirajući to da Turska u svakom trenutku može prema EU pustiti stotine tisuća, pa i milijune očajnih izbjeglica iz Sirije, s Bliskog istoka i dalje prema srednjoj Aziji.

No, Erdoganu se sada događa to da mu je gospodarstvo, koje je do prije nekoliko godina imalo skoro pa dvoznamenkastu stopu rasta BDP-a, sada počelo bilježiti skoro pa pad BDP-a u nekim kvartalima. Svjetska banka mu je za ovu godinu predvidjela u najboljem slučaju rast ispod tri posto, što je za Tursku neodrživo. Turska lira je, usto, upala u vrtlog inflacije.

A na sve to Erdogan je zemlju uvukao u rat u Siriji, uvalio u onu jezivu svađu s Moskvom kad je srušio ruski lovac u Siriji, posvadio se i sa SAD-om nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj, šalje vojsku na turske Kurde, zemlju potresaju teroristički napadi najčešće džihadista koje je sam podupirao...

Der Spiegel, naslovnica s Erdoganom Baš su mu rekli Top News Erdogan poludio od gnjeva, Spiegel ga reklamira kao despota

O političkim progonima književnika, novinara, profesora, učitelja, policajaca i svh zamislivih oponenata Erdoganu da se i ne govori. Naravno da se nekoć briljantan turizam Turske raspao po šavovima, naprosto je sve manje Europljana voljnih na odmor otići u tu zemlju.

Zbog toga je turski premijer Merkeličinog ministra i molio da prvenstveno pokušao slati Nijemce u turska turistička odredišta, čak i da nagovara svoje kolege po EU da učine to isto, sve kako bi se turska ekonomija spasila od raspada. Zasad nije poznato kako je premijer Mehmet Simsek pomirio svoju molbu u Berlinu da se pomogne Turskoj, nakon što je Erdogan Berlinu prijetio i zbog rezolucije o turskom genocidu nad Armencima, i zbog medija i javnosti koji su se sprdali s Erdoganom, i zbog prihvata kurdskih disidenata i još mnogočega drugog.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Hurma 20:30 26.Veljača 2017.

    Jel vi novinari sta pisete ovakve laži nimalo nemate morala,stida,samo Merklova zadnjih mesec dana dva puta billa kod Erdogana,da ne govorim ministar vanjskih poslova njemacke evo link https://youtu.be/W_kfY6SVLlc https://youtu.be/7T0-1l7uerA Molim vas gledajte ko koga moli. Oprostite ali ovi novinari su govna.

  • djmoslav 17:34 26.Veljača 2017.

    Treba pozvati TRUMPAda napravi zid izmedju EU i Turske,