Top News Legalizacija marihuane
3457 prikaza

Colorado od prodaje marihuane zaradio više od milijardu dolara

Slatkiši od kanabisa
public domain
Maloljetnicima legalna marihuana nije ništa zanimljiva nego ranije, nezaposlenih je manje, državna blagajna se puni

Američka država Colorado marihuanu je potpuno legalizirala 1. siječnja 2014. i sad je definitivno vrijeme da se vidi kakve je koristi imala država od 5,5 milijuna stanovnika, tek nešto malo više od Hrvatske. A rezultati su takvi da je samo u prvih deset mjeseci ove godine u toj državi prodano marihuane i pripravaka na bazi marihuane u vrijednosti od 1,1 milijardi dolara. Kako je sve bilo savršeno legalno, tako je sve to i oporezovano, pa se u državne blagajne slilo oko 165 milijuna dolara, odnosno 1,2 milijarde kuna, što bi odgovaralo čak jedan posto hrvatskog državnog proračuna.

Time je u prvih 10 mjeseci 2016. Colorado od marihuane zaradio više nego u cijeloj 2015. godini i sva je prilika da će ove godine zaraditi koliko 2014. i 2015. skupa. Usporedu s rastom prihoda od prodaje marihuane i njenih prerađevina, pokazalo se da se u Coloradu smanjila i nezaposlenost, očito zbog zapošljavanja u specijaliziranim prodavaonicama i u proizvodnji, i to najčešće mladih. Danas se procjenjuje da je diljem SAD-a u tek odnedavno legaliziranoj novoj industriji zaposleno između 100 i 150 tisuća radnika.

Uzgoj kanabisa u Kaliforniji Zeleno zlato Top News Vrte milijarde od marihuane koja se dila i po Hrvatskoj

Što se tiče zdravstvenih utjecaja na stanovništvo nakon legalizacije, pokazalo se da nije došlo do nikakve eksplozije pušenja marihuane među maloljetnicima, kako su upozoravali protivnici legalizacije da će se dogoditi. Takav fenomen objašnjava se time da tinejdžerima nešto što je legalno naprosto nije posebno izazovno. S druge strane, pokazalo se i to da se broj ovisnika o alkoholu i teškim drogama također nije smanjio, kao što se, primjerice, dogodilo u Nizozemskoj nakon tamošnje legalizacije.

Povijest kanabisa i zabrana u Coloradu su se, inače, kretali ovako; 1917. ta je država kanabis proglasila ilegalnim, dvije godine nakon što je ilegalnim proglasila alkohol. No, dok je alkohol već za nekoliko godina opet dopušten, marihuana je na dekriminalizaciju trebala čekati sve do 1975. Upotrebu marihuane u medicinske svrhe građani Colorada odobrili su 2000. većinom od 54 posto na referendumu. Konačno, u studenom 2012. marihuana je napokon izglasana kao legalna, s primjenom od nove godine 2014.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.